Likér je většinou sladký nápoj s obsahem alkoholu, který se ochucuje ovocem, bylinkami a kořením, případně i jinými surovinami, v některých případech se ještě doplňuje smetanou. Likéry je možné z různých druhů ovoce připravit i v domácích podmínkách.
Pokračování
Při domácí výrobě likérů má použitý druh ovoce, ale i jeho kvalita velmi podstatný vliv na konečný výsledek, který by měl být likér s optimálním aroma i chutí. Především podle druhu ovoce se přidávají sladidla a také alkohol.
Likéry se v podstatě skládají z cukru, alkoholu, ovoce a vody. Obsah alkoholu v likéru by měl být alespoň 15 procent a obsah cukru nejméně 100 gramů na 1 litr – takový likér už je možné považovat za kvalitní.
Při domácí výrobě likérů se velmi často používají i bylinky, koření nebo semena. V některých případech slouží jako základ – především u bylinných likérů, v jiných k vylepšení chuti a dalších vlastností likéru.
K domácí výrobě likérů stačí běžná kuchyně a její základní vybavení. Pokud ovšem chcete mít jistotu kvality, budete ještě potřebovat především odměrku a také demižony nebo lahve na hotové likéry.
Při domácí výrobě likérů se nejvíce využívá tzv. studená cesta. Je to způsob, který nevyžaduje žádné speciální zařízení, vybavení ani prostory. Pro kvalitu likérů je ale vždy potřeba dodržet stanovený a vyzkoušený postup.
Důležitou základní surovinou při domácí výrobě likérů je šťáva z ovoce. V některých případech se nahrazuje ovocným sirupem nebo trestí, použití těchto náhradních surovin se ale na kvalitě likérů projeví většinou negativně.
Při domácí výrobě likérů se pro získání aromatických a chuťových látek ze základní suroviny, kterou je nejčastěji ovoce nebo bylinky, nejvíce využívá macerování. Je to způsob, který nevyžaduje žádné speciální zařízení, vybavení ani prostory.
Digesce je další možnost, kterou se ze základní suroviny – nejčastěji ovoce nebo bylinek – získají aromatické a chuťové látky. Digesce se při domácí výrobě likérů používá se méně často než macerace.
Likéry se musí skladovat v chladu a temnu, ale i tak je jich trvanlivost omezená na dobu 3 až 6 měsíců podle druhu a také s ohledem na množství přidaného alkoholu.
V domácím prostředí se vyrábí likéry z mnoha druhů ovoce, alkoholu i sladidel. Hotové likéry by vždy měly vyhovovat základním kritériím, kterými jsou barva, vůně, čistota a nejvíce samozřejmě chuť.
Každý likér by měl splňovat určitá základní kritéria, která vychází z jeho barvy, vůně, čistoty, konzistence a chuti. Při domácí výrobě samozřejmě vznikají různé odchylky, ale ty by nikdy neměly znamenat výraznou změnu základních vlastností.
Autor: Veronika