Jahodové nadělení…

Obrázek

Jahody jsou krásné, voňavé, chutné a zdravé. Konzumujeme je jen tak, případně se šlehačkou, připravujeme si z nich koktejly, dáváme je na lívance nebo do knedlíků… a stále je jich víc, než dokážeme spotřebovat. Pak už nezbývá nic jiného, než je rozdávat, nebo nějakým způsobem konzervovat.

Jahody jsou nejchutnější čerstvé, ale to platí prakticky u každého ovoce. Kuchyňskou úpravou samozřejmě nějaké své vlastnosti ztrácejí, ale to není v žádném případě důvod, proč bychom je neměli zamrazit, zavařit nebo z nich udělat džem.

Jahody a zdraví

Jahody jsou velkým zdrojem vitamínů A, B, C a E, je v nich mnoho důležitých minerálních látek, především draslík, fluór, fosfor, hořčík a vápník, obsahují také poměrně hodně měkké a lehce stravitelné vlákniny. Protože jahody tvoří z 87 procent voda a mají překvapivě malé množství cukru i kalorií, mohou být doporučovány při různých dietách. Vzhledem k organickým kyselinám – jablečné, citronové a dalším, které jim dodávají charakteristickou vůni a chuť ale někteří lidé mohou být na jahody alergičtí. V jahodách je ovšem také kyselina ellagovová, která brání karcinogenním látkám měnit zdravé buňky na nádorové. Tuto kyselinu mimo jahod obsahují už jen třešně a hroznové víno.

V každém případě plody jahod posilují imunitu a metabolismus, jsou účinné při chudokrevnosti, léčbě srdečních chorob nebo močových i žlučových kamenů. Mají také silné protizánětlivé účinky.

Které k jídlu a které ke konzervaci

Pro přímou konzumaci jsou samozřejmě vhodné všechny druhy a odrůdy jahod, pro různé způsoby konzervace už je ale potřeba alespoň trochu vybírat.

Kompoty jsou nejlepší z odrůd tmavší barvy bez vnitřní dutiny – vhodné jsou například Senga Sengana, Bounty, Rosie nebo Korona. Jahody by měly být tužší a tmavší plody budou mít i po sterilizaci přirozenou barvu.

Džemy a marmelády se připravují z odrůd Karmen, Kama, Dukát, Queen a dalších s měkkými plody, které se dají dobře rozmačkat. Z těchto jahod se dá připravit i vynikající domácí zmrzlina.

Knedlíky plňte menšími kulatějšími jahodami s malou dutinou. Jsou to například odrůdy Sonáta, Pandora, Elkat, Rumba nebo Dita. Všechny tyto odrůdy jsou vhodné i k zamražení.  

Výběr a nákup jahod

Pokud nepatříte k těm, kteří mají jahody na své zahradě a musíte je kupovat, pak byste měli dodržovat několik základních pravidel, díky kterým si domů přinesete jen kvalitní plody.

Nikdy nekupujte jahody, které jsou pomačkané, nahnilé, plesnivé nebo které pouští šťávu – i kdyby byly za korunu kilo, nehodí opravdu na nic!

Při nákupu na trhu se domluvte s prodávajícím a plod ochutnejte. Pokud kupujete jahody v obchodě v plastové vaničce, podívejte se především za zemi, odkud pochází.  Dovážené jahody se totiž kvůli době přepravy sklízí ještě nezralé a jsou pak velmi často bez chuti i vůně. Naprosto nejlepší je využít tzv. samosběr. Přímo na plantáži si vyberete jahody, jaké chcete, a cena je také víc než přijatelná.

Čerstvé jahody jsou nejlepší, ale kompot v zimě zcela jistě oceníte!

Možnosti konzervace

Zamražení je nejjednodušší možností dlouhodobé konzervace jahod. Plody vlastně jen přeberete, zbavíte stopek, opláchnete studenou vodou a necháte je okapat. Suché jahody pak rozdělíte do plastových sáčků nebo misek a dáte zmrazit. Samozřejmě nemůžete ale počítat s tím, že po rozmrazení budou takové, jaké byly čerstvé…

Obrázek

Kompot je další poměrně jednoduchý způsob. Omyté jahody bez stopek dáte do zavařovacích sklenic, na 1 kilo plodů přisypete 150 gramů cukru, sklenice  dobře uzavřete a sterilizujete 30 minut při teplotě 90° Celsia. Pro vylepšení a změnu chuti je k jahodám možné přidat v malém množství třeba červený rybíz, angrešt nebo maliny.

Džemy a marmelády se připravují složitěji a delší dobu, ale výsledný produkt pak vždy oceníte.

Pokud se vám právě teď do nějakého způsobu konzervace jahod nechce, můžete si z nich připravit rychlý, chutný osvěžují nápoj nebo domácí zmrzlinu.

Jahodový koktejl

  • Jahody zbavíme stopek, omyjeme je studenou vodou a necháme okapat. Pak je vložíme do mixéru, přilijeme studené mléko, přidáme podle chuti cukr a vše rozmixujeme. Koktejl přelijeme do sklenice, přisypeme led a podle chuti a fantazie můžeme ještě dochutit například mátou…

 Jahodový "fréz" – recept z Francie

  • Ve sklenici smícháme rozdrcený led s mátou a přidáme v mixéru rozmixované jahody s cukrem. Vše důkladně promícháme a v případě potřeby naředíme studenou vodou nebo mlékem…

 Domácí jahodová zmrzlina

  • Jahody bez stopek omyjeme studenou vodou a důkladně rozmixujeme, podle chuti přidáme cukr. Pak směs přendáme do forem a dáme zmrazit. Pokud nemáte formy, můžete použít v podstatě jakékoliv plastové misky nebo krabičky, určené do mrazáku.

Obrázek

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist