Zavařte si meruňkové zdraví

Obrázek

 

Meruňky patří mezi nejdravější ovoce. Nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, velmi oblíbené jsou i meruňkové knedlíky a koláče, připravují se z nich vynikající kompoty a džemy.

Meruňky nás svojí krásnou oranžovou barvou v této době lákají téměř všude. Můžeme si vybírat z dovezených plodů, které vypadají jeden jako druhý, nebo také z domácí sklizně. Když ochutnáte, určitě dáte přednost meruňkám z Čech a Moravy – jsou prostě v každém směru lepší.

Zdravé meruňky

Meruňky mají svoji typickou nakyslou chuť a oranžovou barvu, kterou jim dává velký obsah zdraví prospěšného beta-karotenu. Konzumací meruněk se odbourávají nezdravé tuky a zpomaluje stárnutí organismu, lidské tělo získá velkou dávku antioxidačních látek a provitamínu A, který působí preventivně proti nádorovým onemocněním. Snižuje se i hladina cholesterolu, posiluje imunita a zlepšuje činnost trávicího ústrojí. Meruňky také prospívají pleti, nehtům i vlasům, významně omezují pocit stresu a únavy.

Meruňky jsou vhodné i při hubnoucích dietách – 100 gramů má jen 57 kalorií!

Meruňky jsou samozřejmě nejlepší čerstvé a syrové. Když vypeckované plody nakrájíte a smícháte s jogurtem, máte lahodnou a velmi zdravou snídani… Vynikající jsou i meruňkové pochoutky v podobě knedlíků nebo koláčů. V některých částech světa se meruňky dokonce přidávají k pečenému vepřovému masu nebo k těstovinám.

Sezona čerstvého meruňkového potěšení je sice vzhledem k moderním možnostem pěstování delší, ale pokud chcete mít tohle zdravé ovoce po celý rok, nezbude vám nic jiného, než jeho konzervace.

Zavařování a džem z meruněk

Zavařit meruňky není nic složitého. Menší plody můžeme zavařovat celé, větší se půlí a zavařují bez pecek. Zavařujeme jen zdravé a pevné plody. Na jeden kilogram meruněk je potřeba 200 gramů cukru.

Pecky meruněk se dobře oddělují od dužniny, když celé plody nejdříve krátce a lehce poválíte pod dlaní na pevné ploše

Zavařování půlených meruněk

Meruňky opláchneme studenou vodou, v rýze je rozpůlíme a vyjmeme z nich pecky. Do zavařovacích sklenic je skládáme na sebe stranou řezu směrem dolů, jednotlivé vrstvy posypeme cukrem. Sklenice naplníme maximálně 2 centimetry pod horní okraj, pak přilijeme lžíci převařené horké vody. Sklenice pevně uzavřeme víčky a zavařujeme v hrnci s vodou teplou 85° Celsia 15 minut. Zavařeniny se nechají vychladnout otočené dnem vzhůru.

Zavařování celých meruněk

Menší plody omyjeme a dáme do zavařovacích sklenic. Přilijeme vroucí nálev z vody a cukru, sklenice dobře zavíčkujeme a kompoty necháme sterilizovat 20 až 25 minut v hrnci s vodou o teplotě 95° Celsia. Pak sklenice vyjmeme a necháme vychladnout otočené dnem vzhůru.

Obrázek

Meruňkový džem

Meruňky nejprve zbavíme slupek. Ponoříme je na 10 vteřin do vařící vody, pak je rychle zchladíme a oloupeme. Plody rozpůlíme a po vyjmutí pecek je nakrájíme na menší kousky. Nakrájené meruňky se potom při stálém máchání vaří v hrnci, dokud se neodpaří přibližně třetina šťávy. Pak ještě po částech přimícháme cukr a vaříme dalších 5 minut. Horký džem přendáme do nahřátých zavařovacích sklenic a sterilizujeme klasickým způsobem 20 minut ve vodě horké 85° Celsia. Sklenice po sterilizaci necháme pomalu vychladnout.

Na 1 kilogram ovoce potřebujeme 300 gramů cukru a 1 balíček želírovacího přípravku. Do džemu, ale i do kompotu, můžeme pro vylepšení a mírnou změnu chuti přidat hřebíček, badyán nebo plátky citrusových plodů.

Další možnosti uchování meruněk

Meruňky mají pozitivní vliv na zdraví člověka i v jiných formách, než jen jako čerstvé, kompotované nebo v džemu.

Zamrazené meruňky sice vydrží dlouho, ale tento způsob jejich dlouhodobého uchování není ideální, protože obsahují poměrně mnoho vody.

Velmi koncentrovaným zdrojem energie jsou sušené meruňky, které si v této formě zachovají téměř všechny zdraví prospěšné látky. Je v nich mimo jiné i vysoký obsah vlákniny, železa, vápníku a vitamínů. O jejich prospěšnosti na lidské zdraví svědčí i skutečnost, že jsou součástí stravy kosmonautů ve vesmíru.

Všechny pozitivní vlastnosti meruněk v sobě má i alkoholická meruňkovice.

 

Zdeněk Urban 

 
TOPlist