Zavařování v pečící troubě

Obrázek

Chcete zavařovat a nemáte velký hrnec? V tom případě můžete využít i jiné možnosti – třeba zavařování v plynové nebo elektrické horkovzdušné troubě! Je to možná dokonce i jednodušší, než klasické zavařování v horké vodě.

Zavařovací sklenice se vždy musí před naplněním velmi důkladně umýt v horké vodě, opláchnout a pak sterilizovat v troubě. Neměly by se utírat utěrkou. Trouba je tedy vlastně vždy, když zavařujeme, potřeba a pro vlastní zavařování už vyhřátá.

Zavařování v horkovzdušné troubě

Naplněné a víčky uzavřené zavařovací sklenice naskládáme na vyšší pečicí plech s rozloženou utěrkou. Sklenice nesmí být těsně vedle sebe, vždy by mezi nimi měla být alespoň centimetrové mezery, ve kterých může rovnoměrně proudit vzduch. Na standardně velký plech se vejde přibližně 8 menších nebo 6 větších sklenic.

Plech se sklenicemi dáme do spodní části trouby a zapneme dolní i horní ohřev. Na plech nalijeme teplou vodu do výšky 2 až 3 centimetry, kterou případně dolíváme.

Teplota v troubě by měla být 200 až 220 ° Celsia, doba sterilizace je přibližně stejná jako u klasického zavařování v zavařovacím hrnci – menší sklenice 5 až 8 minut, větší 10 až 13 minut. V zásadě platí, že měkké ovoce, zeleninu nebo zavařujeme kratší dobu než tvrdé druhy. U všech ostatních potravin a surovin – masa, ryb, ale i hotových jídel a polévek – vycházíme z doby klasického zavařování v horké vodě. V případě většího množství zavařenin je dobré vyzkoušet sterilizaci jedné sklenice a pak podle ní zavařit všechny ostatní.

Po ukončení sterilizace sklenice vyjmeme a necháme je pomalu vychladnout otočené na víčko dnem vzhůru.

V troubě můžeme zavařovat jen se sklenicemi s víčky na závit!

Zavařování v plynové a elektrické troubě

Postup zavařování v klasické elektrické nebo plynové troubě se od horkovzdušné liší jen v nastavení teploty a doby sterilizace. Trouba by vždy měla být předehřátá, elektrická se nastavuje na 95 až 100° Celsia, plynová na stupeň 1.

V některých typech plynové trouby se teplota nastavuje špatně. Můžeme si ale jednoduše pomoci tak, že mezi naplněné uzavřené sklenice postavíme jednu jen s vodou a zavařovacím teploměrem. V případě, že je teplota příliš vysoká a nedaří se ji snížit, položíme na dno trouby azbestovou desku.

I v těchto případech zavařování platí, že je nejlepší vždy vyzkoušet sterilizaci jedné sklenice a podle ní pak zavařit všechny ostatní.

Doba a čas zavařování se mění...

Jako při každém zavařování ovoce, zeleniny, marmelád a džemů, hub, masa, uzenin, ryb, hotových jídel a polévek se i v případě využití horkovzdušné, elektrické nebo plynové trouby mohou doby a teploty sterilizace měnit právě podle surovin a potravin, které se zavařují. Vždy záleží na jejich kvalitě, zralosti, velikosti a mnoha dalších vlastnostech. I tento způsob zavařování má - ostatně jako všechno - své nevýhody, ale také výhody, mezi které patří především úspora času a v mnoha případech i energií.

 

 
TOPlist