Mirabelky jsou zdravé a zadarmo!


ObrázekUž několik týdnů se s nimi setkáváme téměř všude, a ještě několik týdnů to tak bude. Udělejte si z nich kompot, marmeládu i šťávu – a to vše najednou!

Mirabelky v parcích a kolem cest postupně dozrávají a je zde ideální doba na jejich zavaření jako kompot, marmeládu nebo šťávu. Mirabelky jsou tak trochu na okraji zájmu - možná proto, že se v obchodech příliš neprodávají a jsou zadarmo v parcích i u cest., jsou ale velmi chutné a málokdo ví, že obsahují i mnoho vitamínů, podporují metabolismus, posilují nervovou soustavu i odolnost proti stresu a celkově zlepšují kondici organismu. To je určitě dost důvodů, proč se vrátit s procházky s plným košíkem nebo taškou těchto plodů.  

Zralé pravé mirabelky jsou zářivě žluté, menší a kulaté. Mají sladkou chuť, jsou šťavnaté a poměrně aromatické. Nepravé červené a tmavě modré mirabelky jsou odrůdy, které se ale žlutým svými vlastnostmi téměř vyrovnají a tak je v podstatě jedno, které na kompoty, marmelády nebo šťávu použijete.   

Mirabelky jsou zdravé!

Obsahují

  • vitamín E
  • draslík
  • vápník
  • hořčík
  • železo
  • zinek

a tak celkově posilují fyzickou i duševní kondici

Kompot, marmeláda i šťáva

Mirabelky jsou – jako všechno ovoce – nejchutnější přímo ze stromu, ale dají se z nich připravit i vynikající kompoty, marmelády a šťávy. Všechno se to dá dokonce zvládnout najednou.

Základem tohoto zavařovacího triku je tzv. universální proslazovací roztok. Mirabelky se vloží do zahřátého roztoku, zatíží, aby zůstaly ponořené, a nechají v něm přes noc nebo minimálně 10 hodin proslazovat. Hrnec s roztokem a ovocem se musí zakrýt poklicí, jinak by ovoce ztratilo barvu a mohlo by dokonce ztmavnout.

Mirabelky se pak zavaří jako kompot nebo se z nich připraví marmeláda, zbylý roztok se použije na šťávu. Stejně je možné prosladit i jiné druhy ovoce.

Proslazovací roztok si vyrobíte velmi jednoduše – do 1 litru vody přidáte 0,5 kilogramu krupicového cukru a voda se zahřívá tak dlouho, dokud se cukr zcela nerozpustí.  

Ovoce na zavařování se vkládá do teplého – ne horkého! – nálevu, aby nepopraskalo. Roztok se při zavařování použije jako nálev, u sladšího ovoce se ředí vodou.

Ovoce na marmelády se dává do horkého nálevu, v kterém popraská a lépe se z něj odstraňují pecky a případně i slupky. Při přípravě marmelád se roztok používá na vaření.

Na šťávu se používá roztok, který nebyl spotřebován do kompotů a marmelád. Roztok se po vyjmutí ovoce povaří, přidává se do něj podle chuti na 1 litr ještě 50 až 100 gramů cukru. Horký se přelije do lahví nebo sklenic se vzduchotěsným uzávěrem. Šťávu je nutné uskladnit v chladu a temnu.  

Obrázek

Kompot z mirabelek – klasický postup

Suroviny

  • 2 kg zralých mirabelek
  • 1 litr vody
  • 350 g pískového cukru

Postup

Vodu zahřejeme a rozpustíme v ní cukr. Mirabelky důkladně omyjeme studenou vodou a okapané naskládáme do zavařovacích sklenic. Do sklenic nalijeme sladký nálev do výšky 1 cm pod hrdlo, sklenice uzavřeme víčky a necháme sterilovat 20 až 25 minut při teplotě  85° Celsia. Pak je vyjmeme, otočíme dnem vzhůru a necháme na utěrce vychladnout.

Místo připraveného nálevu z vody a cukru je možné využít postup, kdy do sklenice nalijeme vlažnou vodu, přidáme 3 polévkové lžíce cukru a sklenici po uzavření před vložením do zavařovacího hrnce několikrát otočíme, aby se cukr s vodou promíchal. 

Mirabelkový džem – běžná příprava

Suroviny

  • 1,5 kg zralých mirabelek
  • 0,3 litru vody
  • 0,5 kg želírovacího cukru
  • 1 lžička kyseliny citronové

Postup

Mirabelky omyjeme studenou vodou, odstraníme z nich pecky a dužninu rozkrájíme. Nakrájené kousky ovoce pak vaříme za občasného míchání ve větším hrnci ve vodě, dokud se zcela nerozvaří. Do hrnce přidáme želírovací cukr a směs za stálého míchání vaříme ještě 3 minuty.

Horkým džemem plníme nahřáté sklenice, které důkladně zavíčkujeme. Pak zavařeniny necháme ještě krátce sterilovat ve vodě horké 85° Celsia a necháme je vychladnout otočené dnem vzhůru. Někdy se sklenice po naplnění a uzavření již nesterilují, ale nechají se otočené vychladnout, sterilování je ale jistější.

 

Další možností využití těchto chutných plodů je mirabelkovice – mirabelková obdoba populární slivovice. I ona je údajně velmi chutná… 

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist