Nebojte se zavařovat v papiňáku!

Obrázek

Současné moderní tlakové hrnce jsou při dodržení jednoduchých základních pravidel používání zcela bezpečné a bát se jich vůbec nemusíte. Mimo běžného vaření se v nich dá dobře i zavařovat!

Tlakový hrnec funguje na velmi jednoduchém principu, kdy zvýšený tlak uvnitř rychle zvedá teplotu a doba vaření, případně i zavařování, se tím výrazně zkracuje. Mimo času dochází i k významné úspoře stále dražších energií.

Moderní tlakové hrnce se vyrábí z velmi kvalitních materiálů. Mají mnoho různých bezpečnostních prvků a pojistek, a u většiny modelů i barevnou indikaci teploty. Zelená barva označuje teplotu optimální, žlutá doporučuje zmírnit ohřev a červená znamená, že teplota uvnitř je zbytečně velmi vysoká. U většiny je také možné nastavit stupeň teploty I. a II.   

Základní postup zavařování v tlakovém hrnci

Zavařování ovoce v tlakovém hrnci není složité a je rychlé. Je nutné maximálně přesně dodržovat čas, který je poměrně krátký. Při delší době by se ovoce mohlo rozvařit.

  • Zavařovací sklenice s ovocem připravíme standardním způsobem a důkladně je uzavřeme.

  • Na dno hrnce položíme napařovací mřížku nebo malý rošt – většinou bývá v příslušenství, případně utěrku

  • Do hrnce naskládáme sklenice a nalijeme vodu do výšky přibližně 2,5 až 3 centimetry

  • Hrnec uzavřeme a tlakový ventil necháme otevřený

  • Na mírném ohni ohříváme vodu v hrnci až do doby, než z ventilu začne vycházet pára

  • Ventil uzavřeme a ovoce zavařujeme 3 až 5 minut – měkčí, např. jahody, rybíz apod. kratší dobu, tvrdší jablka, hrušky apod. déle

  • Pak hrnec odstavíme, necháme ho zchladnout, odpustíme zbývající páru a otevřeme

  • Sklenice vyjmeme a necháme je otočené dnem vzhůru vychladnout

Při zavařování hrnec neochlazujte pod studenou vodou, ale nechte ho vychladnout.  Pak z něj odpusťte zbývající páru a vyjměte sklenice.  Při zchlazení vodou sice sklenice můžete z hrnce vyjmout okamžitě, ale zůstává v nich přetlak, který pod víčkem vytlačuje šťávu.

Pozor! Při zavařování se nedoporučuje tlakový hrnec zchlazovat jako při běžném vaření.  

Ideální teplota při zavařování v papiňáku

Pro většinu bobulovin a měkkého ovoce je při zavařování v tlakovém hrnci velmi vysoká teplota. Ovoce v ní praská, ve sklenici stoupá pod víčko a tam tvoří hrudky. K teplotě v samotném hrnci je totiž nutné připočítat ještě teplotu ve sklenicích.

Teplotu je tedy vždy nutné volit co nejnižší.

Orientační teploty v tlakovém hrnci:

  • první stupeň ohřevu - přibližně 110° Celsia - pro měkké ovoce

  • druhý stupeň - přibližně 115 až 120° Celsia - pro tvrdší ovoce

U nových typů tlakových hrnců se přibližná ideální teplota dá díky signalizaci regulovat zmírněním ohřevu.

Ovoce

Stupeň teploty

Doba zavařování

Bobuloviny měkké

I.

5 min.

Bobuloviny ostatní

I.

7 až 8 min.

Marmelády a džemy

I.

3 až 5 min.

Ovoce peckovité

I.

7 až 10 min.

Zelenina

II.

20 až 25 min.

Houby

II.

15 min.

Maso a hotová jídla

II.

25 min.

Teplota i doba jsou stejné pro sklenice s různou velikostí.

Obrázek

Zavařování hotových jídel

Mimo ovoce a zeleniny je možné v tlakovém hrnci zavařit i maso, polévky nebo hotová jídla. Postup je v podstatě stále stejný – uvaření a ještě teplé jídlo přendáte do sklenic, které důkladně uzavřete. Sklenice dáte do hrnce na rošt a nalijete vodu – proti zavařování ovoce a zeleniny by měla dosahovat do třetiny až poloviny výšky sklenic. Hrnec uzavřete a dáte ohřívat. Když z něj začne unikat pára, necháte vodu vařit 5 minut, pak ohřev vypnete a počkáte, až se hrnec zchladí.

Tento způsob je vhodný pro různé druhy masa, guláše a další hotová jídla – nehodí se ale pro kuře na paprice a rajskou omáčku, které zklihovatí.

Jablečná přesnídávka z tlakového hrnce

Možnosti využití papiňáku v domácnosti jsou mnohem větší, než si možná myslíte. Můžete v nich vařit i zavařovat, a také si třeba velmi jednoduchým způsobem připravit vynikající jablečnou přesnídávku!

Suroviny

  • 2 kg jablek
  • 4 deci vody
  • 1 ks pudink vanilkový

Postup

Z oloupaných jablek vykrojíme jádřince, rozkrájíme je na menší kousky a dáme je do hrnce. Kousky jablek zalijeme vodou, hrnec uzavřeme a vaříme od začátku doby varu 20 až 25 minut. Pak z hrnce odpustíme páru, otevřeme ho a do jablek přidáme pudink, rozmíchaný ve vodě. Směs za stálého míchání 5 až 10 minut vaříme.

Uvařenou přesnídávku přendáme do menších  zavařovacích sklenic, které uzavřeme a necháme vychladnout na utěrce otočené dnem vzhůru. Sterilování není nutné, ale pokud chcete 100 procentní jistotu, můžete je nechat 5 minut sterilovat ve vodě horké 80° Celsia.

V případě, že chcete sladší přesnídávku, můžete do směsi společně s pudinkem přidat podle své chuti cukr nebo med.

Tip: V skleněném poháru se jablečná přesnídávka doplní v poměru půl na půl bílým jogurtem a dochutí i ozdobí se čokoládou, ořechy a dalšími ingrediencemi podle vaší fantazie a chuti.

 


 
TOPlist