Zdravé domácí šťávy a mošty

Obrázek

Ovoce většinou zavařujeme i zamrazujeme, vyrábíme z něj džemy a marmelády, ale  z mnoha druhů můžeme doma vyrobit chuťově vynikající a především maximálně zdravé šťávy a mošty. Není na tom nic složitého!

Ovoce je kolem nás stále dost a zatím ještě většinou i za rozumné ceny. Za několik týdnů to ale bude jinak – výběr bude menší a ceny vyšší. Zavařeno i zamraženo už možná máte, nějaké džemy a marmelády už jste také uvařili, ale svoji „sbírku vitamínů“ můžete ještě rozšířit o šťávy a mošty. Šťáva se z ovoce samozřejmě nejjednodušeji získává při použití odšťavovacího hrnce , ale jak zjistíte po přečtení článku, poradíte si i bez něj.

Ovocné mošty

Mošt je přírodní vylisovaná nevařená šťáva bez přidaného cukru a konzervačních prostředků. Nejoblíbenější jsou mošty jablečné a z vinných hroznů, ale dají se připravovat i z dalších druhů ovoce.

Příprava ovoce a výroba moštu

Ovoce musíme před zpracováním přebrat a důkladně opláchnout pod studenou vodou. Před oplachováním nikdy ovoce nezbavujeme stonků, protože by z něj vytékala šťáva.

Omyté plody je nutné rozdrtit. Na to vám bude stačit třeba i mlýnek na maso, který předtím samozřejmě velmi důkladně omyjete v horné vodě. Ovocnou drť pak prolisujete, ideální je samozřejmě nějaký lis, ale v menším množství je možné lisovat i přes plátno nebo s pomocí nějakého plátěného sáčku.  

Vylisovaná šťáva má žlutou nebo nahnědlou barvu, přes hustší cedník nebo síto ji přecedíte do větších sklenic nebo lahví a necháte ustát. Maximální doba, po kterou mošt necháte ustát je 12 hodin, pak ve většině případů začne kvasit. Posledním krokem je přelití do lahví s neprodyšným uzávěrem nebo sklenic. V případě, že chcete mít mošt naprosto čistý, musíte ho před přelitím do lahví ještě přefiltrovat přes husté plátno.

Sterilování

Mošt pro delší dobu uskladnění je nutné sterilovat, protože není přislazený a také v něm nejsou žádné konzervační látky.

Možnosti sterilizace jsou dvě. Mošt můžete sterilovat v otevřených lahvích v hrnci s vodou, která dosahuje přibližně do tří čtvrtin výšky lahví. Po ukončení sterilování lahve okamžitě pevně uzavřeme, položíme a necháme vychladnout. Druhou možností je klasické zavaření ve sklenicích s víčkem. Sterilování trvá 10 až 15 minut a teplota vody by měla být 75 až 80 °Celsia.

Zamrazení

Mošt je také možné poměrně dlouhou dobu uchovat zamražený. Pokud se rozhodnete pro tento způsob, nalijete mošt do důkladně vymyté PET lahve, ale jen do 2/3 jejího obsahu. Lahev uzavřete a mošt necháte v mrazáku zmrznout.

Obrázek

Zdravý a chutný mošt z černého rybízu

Jednopruhový mošt z černého rybízu je velmi zdravý – má vysoký obsah vitamínu C, má zajímavou vůni a barvu. Ze všech druhů moštů se nejvíce ředí a přislazuje – na 1 litr moštu 1 až 1,5 litru vody a 0,25 až 0,40 kilogramu cukru.

Černý rybíz se vzhledem k svým vlastnostem také přidává k nevýrazných druhům ovoce.

Osvědčená klasika - jablečný mošt

Jablka se pro přípravu moštů používají nejčastěji. Mají vyvážený poměr cukrů a kyselin, mošt není nutné přislazovat a ani ředit vodou pro snížení kyselosti.

Na přípravu se používají zralá šťavnatá jablka s černými nebo už černajícími jádry. Mohou se použít i jablka spadaná nebo mírně poškozená, ne ale nahnilá. Z jablek nedozrálých jsou mošty kyselé a málo sladké, mošty z moučných jablek jsou chuťově nevýrazné.

Pro vylepšení chutí i aroma se k jablkům přidávají plané hrušky nebo zralé kdoule. Jablka se lisují ihned po rozdrcení.

Obrázek

Ovocné šťávy

Do ovocných šťáv se na rozdíl od moštů při přípravě přidává cukr a případně i konzervační prostředky. Šťávy se většinou převařují, z hlediska obsahu vitamínů a dalších cenných látek jsou ale samozřejmě lepší šťávy nepřevařované. V takovém případě se ale šťáva smíchaná s cukrem musí nechat dva dny v chladnu odležet a také se musí průběžně promíchávat, aby se cukr důkladně rozpustil. Pozor! V žádném případě nesmíte případně olíznutou vařečku ponořit do směsi – v takovém případě se vám zcela jistě vytvoří plíseň a vaše snažení bylo naprosto zbytečné.

Převařovaná šťáva s konzervačním přípravkem 

Na výrobu šťávy je možné použít jen jeden druh ovoce, nebo podle chuti i fantazie několik druhů smíchat.  Velmi dobře se k sobě hodí například rybíz, jahody a ostružiny.

Ovoce se nejméně třikrát důkladně opláchnete pod tekoucí vodou, pak vložíte do hrnce , v kterém se bude vařit  - nejlepší jsou nerezové - a přelijete vodou. Když se voda s ovocem začne vařit, vypnete ohřev a ovoce necháte dvě hodiny vylouhovat. Potom se směs přecedí přes husté síto do jiného hrnce a na každý litr šťávy přidáte 0,85 kilogramu cukru. Promíchané ovoce s cukrem opět přivedete k bodu varu a pak vypnete ohřev. Do směsi přimícháte kyselinu sorbovou – 1 sáček je na 4 litry. Šťávu opět přecedíte přes velmi husté síto nebo látku a přelijete do důkladně umytých a sterilovaných lahví se vzduchotěsným uzávěrem. Lahve uzavřete až po částečném vychladnutí šťávy – v chladu a temnu vydrží uskladněné až dva roky.

Převařovaná šťáva z měkkých druhů ovoce bez konzervačních přípravků

Měkké ovoce – například zralé maliny – se rozmačká v porcelánové nebo kameninové nádobě a nechá dva dny v chladnu. Třetí den se šťáva přecedí přes hustou látku a nechá v teple zkvasit.  Pěna se z povrchu odebere. Zbylá šťáva se odměří – množství je důležité pro přidání krystalového cukru, kterého musí být přesně 650 gramů na 1 litr  

Šťáva se ideálně v nerezovém hrnci zvolna 6 minut za stálého míchání vaří. Když přestane pěnit, přidá se do ní odměřené množství cukru a vaří se opět za stálého míchání dalších 5 minut. Během vaření se z povrchu průběžně sbírá pěna.

Horká uvařená šťáva se přelije do nahřátých sterilovaných sklenic nebo lahví, které se ihned  neprodyšně uzavřou a nechají vychladnout.

Stejným způsobem je možné připravit i jednopruhovou šťávu z dalších druhů ovoce – například rybízu nebo ostružin.

Nepřevařovaná šťáva bez konzervačních látek

Zralé měkké ovoce – červený rybíz, maliny… - se důkladně opláchne studenou vodou a nechá okapat. Potom se umele v mlýnku, šťáva se v porcelánové míse smíchá s cukrem - 1 kilogram cukru na 1 litr šťávy - a nechá 2 dny odležet. Šťávu během této doby občas promícháme. Třetí den ji slijeme do sterilovaných lahví se vzduchotěsným uzávěrem a uložíme je v temnu a chladnu. Původní aroma i vitamíny si zachová 1 rok.

Obrázek

Šťávy bez cukru – se solí…

Pokud chcete šťávu na přislazení a dochucení čaje nebo na různé dortové polevy, vyzkoušejte šťávu bez cukru, ale se solí. Sůl v konečné chuti není samozřejmě vůbec poznat, ale funguje jako vynikající přírodní konzervační prostředek.

Postup přípravy je jednoduchý. Vylisovanou šťávu z ovoce svaříte se solí – na 1 litr šťávy se přidává polovina lžičky soli a pak ji nalijete do sklenic s víčky. Důkladně uzavřené sklenice necháte zavařit 30 minut při teplotě 80° Celsia a pak vychladnout položené víčkem dolů.   

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist