Myčka nádobí jako zavařovací hrnec - jde to!

Obrázek

Využijte vaši myčku nádobí na zavařování! Ušetříte čas i peníze a s výsledkem budete skutečně velmi spokojeni. Při dodržení základního postupu bude zavařování stejně kvalitní, jako při využití běžných způsobů.

Zavařování je velmi oblíbený způsob dlouhodobého uchování mnoha druhů ovoce, zeleniny i dalších potravin. Mimo klasického zavařování v hrnci s horkou vodou se v poslední době začínají prosazovat i další možnosti – zavařování v horkovzdušné troubě nebo i v mikrovlnce. K tomu se přidává ještě možnost zavařování v myčce nádobí.

Zavařování v myčce? Funguje to!

K zavařování v myčce na nádobí se mnoho lidí staví poněkud zdrženlivě. Někteří mají pocit, že zavařovat v prostorách, kam se za normálních okolností vkládá špinavé nádobí, je nehygienické. To je ale samozřejmě špatná úvaha, protože prostor myčky je díky různým mycím prostředkům, ale i vodě a teplotám zdravotně zcela nezávadný – jinak bychom přece nádobí, umyté v myčce, nemohli používat. Trochu zvláštně asi působí, pokud bychom zavařovali a zároveň myli nádobí, to je ovšem postup, který se nepoužívá! Další pochybnosti vznikají kvůli teplotě. I ty jsou zbytečné, protože v moderní myčce se voda ohřívá na 70 až 80° Celsia a to je teplota pro většinu zavařování dostatečná.

Z toho všeho jednoznačně plyne, že v myčce nádobí se úspěšně zavařovat může. Je to navíc dokonce velmi snadné a i časově úsporné. Připravené sklenice prostě naskládáte do myčky, zvolíte správný program a pak už se o nic nestaráte…

Základní pravidla pro zavařování v myčce nádobí

Aby zavařování v myčce na nádobí bylo úspěšné, je potřeba dodržet několik základních zásad

  • - nikdy nezavařujeme a zároveň neumýváme nádobí
  • - při zavařování nepoužíváme žádné čistící a leštící prostředky, zásobníky musí být prázdné
  • - větší sklenice se v myčce dávají do spodní části
  • - menší sklenice se mohou dávat i do horní části myčky
  • - sklenice musí stát rovně a nesmí se vzájemně dotýkat – ideální vzdálenost od sebe je 5 cm
  • - používáme základní mycí program
  • - nastavená teplota vody by měla být 70 až 80° Celsia

Nejvhodnější sklenice pro zavařování v myčce jsou sklenice s víčkem na závit.

Obrázek

Postup při zavařování v myčce nádobí

Zavařování v myčce není skutečně nic složitého. Ovoce, zeleninu, ale třeba i houby očistíte a připravíte, dáte do sklenic a zalijete nálevem. Pak sklenice důkladně uzavřete víčky, naskládáte při dodržení základních pravidel – menší sklenice nahoru, větší dolů, vzájemně se nedotýkají a stojí rovně - do myčky. Nastavíte nejdelší program s teplotou 70 až 80° Celsia a necháte ho proběhnout až do konce včetně případného sušení, které je vlastně také zdrojem tepla.

Pak sklenice vyndáte, položíte na suchou utěrku víčkem dolů a necháte je zvolna vychladnout.

Co všechno můžete v myčce  zavařit

Zavařování - sterilování - v myčce na nádobí probíhá v podstatě na úplně stejném principu jako při všech ostatních postupech a tak je i v tomto případě možné zavařovat všechno.

V myčce na nádobí tedy bez problémů zavaříte ovoce a zeleninu, houby, marmelády ale třeba i maso. Měkké a šťavnaté ovoce je možné zavařovat i bez nálevu, protože i v myčce samo pustí šťávu.


Pokud vám stále zavařování v myčce nádobí připadá „zvláštní“, zkuste se zamyslet nad tím, jestli si někdo před několika lety dokázal představit elektrické zavařovací hrnce, případně zavařování v troubě nebo v mikrovlnce…a kdo dnes ví, jak a v čem budeme zavařovat třeba už za dalších 5 let.

Zdeněk Urban

 
TOPlist