Jak nejlépe zavařovat jablka

Obrázek

Jablka jsou zdravá a v této době ještě i cenově dostupná, v zimě se ale jejich cena výrazně zvýší. Pokud chcete ušetřit a přitom mít stále doma „jablkové zdraví“, pak není nic jednoduššího, než si jablka zavařit.

Jablka obsahují mnoho vitamínů a dalších látek, které významně prospívají lidskému zdraví, posilují imunitu a působí i proti stresu. Vyrábí se z nich džusy a mošty, marmelády, kompoty, čaje… Nejlepší jsou samozřejmě čerstvá, ale k velkým přednostem jablek patří, že si i při zavařování uchovají většinu cenných látek a vitamínů. Musíte ale samozřejmě zvolit vhodný postup a použít kvalitní plody.

Zavařování jablek je v zásadě velmi jednoduché. Probíhá klasickou sterilací při teplotě 75 ž 85° Celsia v zavařovacích sklenicích. Uzavřené sklenice s jablky v zavařovacím nebo i obyčejném hrnci necháme po ukončení sterilace v horké vodě ještě přibližně 3. minuty, pak je vyndáme, položíme víčkem dolů a necháme vychladnout. Sklenice můžeme přikrýt utěrkou, namočenou ve studené vodě - tím významně zabráníme měknutí jablek a ztrátě barvy!  

Kompoty z jablek skladujeme na suchém a nejlépe tmavém místě. Servírují se jako přílohy k hlavním jídlům i jen k samotnému masu, k moučníkům, jako dezert.

TIP NA JEDNODUCHÝ DEZERT:  Jablkový kompot se zalije vanilkovým jogurtem, ozdobí se nastrouhaným perníkem nebo skořicí

Jablečné kompoty

Základem kvalitního kompotu z jablek je kvalitní ovoce. Nezralá nebo přezrálá jablka nepoužíváme. Vybrané plody omyjeme pod studenou vodou a odstraníme z něj stopky i jádřince. Jablka můžeme zavařovat oloupená, ale i se slupkou – například kompot z jablek s červenou slupkou vypadá velmi dobře. Podle velikosti se jablka krájí na čtvrtky nebo osminky.

RADA:  Zhnědnutí jablek během přípravy zamezíme poléváním slabým roztokem vody s kyselinou citronovou. Jablko je také hned po oloupání možné potřít citronovou šťávou.

Předvaření a proslazení

Jablka je dobré ještě před zavařováním ve sklenicích předvařit do poloměkka. Předvařené ovoce si i po sterilaci zachová své chuťové i vitamínové vlastnosti a také konzistenci. Předvaření je velmi jednoduché a rychlé - připravená jablka vložíme do vroucí vody a necháme je 2 až 3 minuty vařit. Voda může být čistá nebo s mírným množstvím kyseliny citronové, případně citronové šťávy. Jablka po předvaření necháme před vkládáním do sklenic vychladnout, vodu použijeme na přípravu cukerného roztoku.

Méně slazené kompoty jsou chutnější i zdravější, a při zavařování jablek se mnoho cukru přidávat nemusí. Pokud ale chceme kompot sladší, můžeme jablka prosladit. K proslazení se používá cukerný roztok, připravený z vody, v které se předvářela jablka. Voda se pouze provaří s cukrem – na 1 litr se přidává 200 až 300 gramů - a vlažné nebo i zcela vychladlé ovoce se horkým roztokem přelije.

Zavařte si kdoule! Je to ovoce podobné jablku, zavařuje se stejně jako jablko a má vynikající chuť.

Nejlepší recepty na zavařování jablek

Vybrali jsme několik vyzkoušených a osvědčených receptů. Připravíte si podle nich nejen chutné kompoty, ale i vynikající džemy. Na konci najdete i recept na oblíbenou přesnídávku, výbornou jablečnou čokoládu, čatní a také jeden tip, jak se v zimě jablky zahřát.

Jablečný kompot po staročesku

Nejjednodušší, ale vždy chutný.

Suroviny

  • jablka
  • cukr
  • voda
  • hřebíček
  • skořice
  • citron

Předvařená a na čtvrtky nakrájená jablka naskládáte úhledně do sklenic, zalijete vlažným cukerným roztokem, přidáte hřebíček, skořici a případně kolečko důkladně umytého citronu. Sklenice důkladně uzavřete víčky a dáte klasicky zavařit na 15 až 20 minut do vody horké 85° Celsia. Po zavaření kompoty necháte vychladnout otočené dnem nahoru.

Obrázek

Jablkový zázvorový kompot

Opravdu víc než velmi zdravý kompot…

Suroviny

  • jablka
  • zázvor
  • cukr
  • voda
  • rozinky
  • citron

Omytá a oloupaná jablka nakrájíte na malé kousky. Zázvor oloupete a najemno nakrájíte. Rozinky namočíte do vody a z citronů vymačkáte šťávu.

V hrnci se kousky jablek smíchají s cukrem, zázvorem a citronovou šťávou, směs se za stálého míchání nechá maximálně 4 minuty provařit a pak se do ní ještě přidají hrozinky. Kompot přendáte do připravených sklenic, ty důkladně uzavřete, otočíte dnem nahoru a necháte vychladnout. Pokud chcete mít naprostou jistotu sterilace, můžete sklenice standardním způsobem samozřejmě ještě zavařit. 

Zavařená strouhaná jablka

Strouhaná jablka na přípravu štrůdlu, dezertů a koláčů můžete mít k okamžité dispozici celý rok.

Jablka oloupete, nastrouháte, dáte do sklenic a zasypete cukrem. Sklenice důkladně uzavřeme. K zavaření není potřeba hrnec s vodou, bude stačit vyšší pečicí plech s vodou a klasická trouba. Sklenice musí být naskládané na plechu tak, aby se nedotýkaly, v troubě vyhřáté na 200° Celsia je necháme 30 minut. Vychladnout by měly otočené dnem vzhůru, skladujeme je v chladu a temnu.

Jablečný džem

Na přípravu džemu se mohou spotřebovat méně kvalitní jablka.

Suroviny

  • 750 g jablek
  • 700 g cukru krupice
  • vanilka
  • skořice
  • hřebíček

Polovinu jablek oloupete, zbavíte stopek i jádřinců a nakrájíte na malé kostičky. Druhou polovinu jablek nakrájíte i se slupkou, ale bez jádřinců. V hrnci s trochou vody je rozvaříte a pak prolisujete přes síto. Protlak pak s kousky jablek bez slupky a kořením dáte do hrnce a vaříte za stálého míchání, dokud nezhoustne. Do husté směsi postupně přimícháte cukr a vše vaříte ještě 3 až 5 minut. Nezapomínejte na míchání! Když džem začíná rosolovatět, přendáte ho okamžitě do menších sklenic, které uzavřete, otočíte dnem vzhůru a necháte vychladnout.

TIP: Do džemu můžete přidat i zázvor. Na kilogram je potřeba jeden menší zázvor, který oloupete, nastrouháte a necháte rozvařit s jablky při přípravě protlaku.

Přesnídávka z jablek

Především dětmi velmi oblíbená lahůdka.

Obrázek

Omytá jablka oloupete, odstraníte z nich jádřince a uvaříme ve vodě do měkka. Jablka přecedíte a rozmixujete. Pak přimícháte připravený řidší vanilkový puding, cukr a skořici a směs necháte přejít za stálého míchání varem. Přesnídávka se pak přendá do menších skleniček, ty se uzavřou a dají sterilovat. 

Jablková čokoláda

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka umelete na mlýnku a dáte vařit s cukrem v poměru váhy 350 gramů cukru na kilogram jablek. Do horké směsi přidáte podle chuti kousky čokolády na vaření a kakaový prášek.  Směs důkladně promícháte, nalijete do sklenic a dáte sterilovat v 80° Celsia horké vodě na 15 minut. 

Čatní z jablek

Výborná příloha například ke grilovaným nebo pečeným masům

Suroviny

  • 1 kg jablek
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžíce pálivé papriky
  • ½ lžíce kari koření
  • ½ lžíce zázvoru
  • 5 stroužků česneku
  • 3 lžíce rozinek
  • 3 deci vody
  • 3 deci octa

Jablka oloupete, odstraníte z nich jádřince a nakrájíte je na plátky. Oloupané stroužky česneku nakrájíte na slabé plátky. Všechny suroviny mimo rozinek a octa smícháte v hrnci a necháte krátce povařit, na závěr přidáte ocet s rozinkami. Směsí naplníte menší sklenice, uzavřete je a sterilujete v horké vodě 20 minut při teplotě 80° Celsia.

TIP NA ZIMU

Zimní jablečný kompot k okamžité konzumaci

Může se připravit i ze starších jablek.

Do hrnce s cukrem vlijeme hotový kompot nebo vložíme připravené osminky jablek, přidáme skořici, hřebíček, rozinky a loupené mandle. Směs zalijeme vodou, promícháme a provaříme. Konzumuje se ještě teplý a může se do něj přimíchat i trochu rumu.

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist