Kandované ovoce

Obrázek

Blíží se Vánoce a kandované ovoce může být další vynikající pochoutkou na štědrovečerním stole, nebo jen mlsáním v průběhu vánočních svátků.

Domácí příprava kandovaného ovoce není nijak složitá. V podstatě se totiž jedná o ovoce, které se napouští především řepným cukrem a tento způsob úpravy ovoce slouží nejen k zajímavým změnám v jeho chuti a vzhledu, ale i ke konzervaci. Kandované ovoce se využívá především v cukrárenství, ale také při domácím pečení. Přidává se například do biskupského chlebíčku, marokánek nebo různých druhů vánočního cukroví.

Co a jak se kanduje

Nejčastěji se kanduje pomerančová a grapefruitová kůra, švestky, třešně, meruňky, ananas a dýně. Poněkud jinak než ostatní ovoce se kandují citrony a mimo ovoce je také možné kandovat i některé druhy zeleniny.

Připravené ovoce se nechá několik dní v roztoku z cukru, který se postupně zahušťuje dalším přidáním cukru tak, aby jeho konečná koncentrace v roztoku byla až 75 procent. Kandování trvá 5 až 10 dní podle druhu ovoce a během této doby se v ovoci postupně sníží podíl vody. Kandované ovoce pak ale obsahuje velké množství cukru a je poměrně hodně kalorické. Ztratí také část svých nutričních hodnot a tak v konečném výsledku vlastně není ovocem, ale spíš chutnou cukrovinou.

Kandování se nikdy nesnažte urychlit – čím déle se ovoce kanduje, tím je lepší

Pomerančovou, grapefruitovou nebo citronovou kůru je nutné před kandováním zbavit všech bílých částí

Ovoce po kandování před uskladněním nechte důkladně vyschnout. Můžete použít i sušičku – v takovém případě se ovoce suší při 50° Celsia podle jeho druhu a velikosti 12 až 18 hodin.

Vyschlé kandované ovoce skladujte v dobře těsnících sklenicích.

Sirup z kandování ovoce je možné využít po přidání citronové šťávy na přípravu různých nápojů

Kandujeme ovoce

Zde je několik základních postupů na kandování některých druhů ovoce. Poměr pro cukerný nálev pro kandování je 0,5 litru vody na 1 kilogram krystalového cukru

Základní postup

Suroviny

  • ovoce podle sezóny a chuti
  • cukerný nálev
  • jemný krystalový cukr na obalení

Postup

Z vody a cukru uvaříte sirup. Zralé, kvalitní a tvrdé ovoce zbavíte stopek, jádřinců a podobných částí, které se nekonzumují, a nakrájíte ho na kousky. Ovoce nejlépe ve smaltovaném hrnci zalijete ještě horkým sirupem a necháte odstát do dalšího dne. Pak sirup slijete, převaříte a nalijete zpět na ovoce. Postup opakujete 5 až 10 dní, čím déle, tím samozřejmě lépe. Na závěr ovoce necháte v sítu okapat, obalíte ho v jemném krystalovém cukru a dáte vyschnout.

Kandování v medu

Suroviny

  • ovoce podle sezóny
  • 1 hrníček krystalového cukru
  • 1 hrníček medu
  • 1,5 hrníčku vody

Postup

Ovoce zbavíte částí, které se nekonzumují a nakrájíte ho na malé kousky.

Ve větší pánvi smícháte cukr, med a vodu, vše na mírném ohni za občasného míchání vaříte až na teplotu 110° Celsia. Pak do směsi vložíte část připraveného ovoce a vše necháte vařit přibližně 20 minut, dokud není ovoce nebo kůra průhledné. Pak ovoce vyjmete a dáte okapat, do směsi vložíte další část ovoce a pokračujete stejným způsobem. Oschlé ovoce skladujte nejlépe ve sklenici se vzduchotěsným uzávěrem.

Kandovaná cuketa

Suroviny

  • cuketa
  • cukerný nálev

Postup

Cuketu rozpůlíte, vydlabete z ní dužinu a tu nakrájíte na kostičky, které v hrnci zalijete nálevem z cukru. Vše necháte přejít varem a odstavíte na 24 hodin. Pak cuketu přecedíte a dáte usušit – nejlépe do sušičky ovoce. Kandovanou cuketu skladujte v dobře uzavřených sklenicích, vydrží celý rok.

TIP: Cukerný nálev je možné dochutit pomerančovou nebo malinovou šťávou – kousky cukety pak získají zajímavou barvu i jinou příchuť.

Kandovaná pomerančová kůra

Suroviny

  • kůra z pomerančů – bio, chemicky neošetřená
  • cukrový nálev

Postup

Kůru z pomerančů nakrájíte na kousky a ty pak tři dny namáčíte v čisté vodě, kterou každý den alespoň jednou vyměníte. Pak z kůry odstraníte všechny zbytky bílé dužiny.

Kousky pomerančové kůry po namáčení svaříte s cukrovým nálevem, který může mít od začátku vyšší koncentraci, a dáte je odstát. Svaření pak opakujete ještě alespoň dvakrát. Na konec kůru scedíte a necháte oschnout. Ideálním uskladnění je v sklenicích s neprodyšným uzávěrem.

Obrázek

Blíží se Vánoce a tak přidáváme ještě recept na vynikající cukroví

Kuličky z kandovaného ovoce

Suroviny

  • jemně nasekané oříšky
  • 1 lžíce kakaa
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 100 gramů másla
  • 4 balíčky vanilkového pudinku
  • 150 gramů moučkového cukru
  • kandované ovoce

Postup

Změklé máslo smícháte v míse s moučkovým i vanilkovým cukrem, balíčky pudinku a kakaem. Ze surovin vypracujete těsto – pokud by se lepilo, dejte ho na chvíli do chladničky.

Kandované ovoce nakrájíte na malé kousky a zapracujete je do těsta.

Z těsta s ovocem pak vytvoříte malé kuličky, které se ještě obalují v jemně nasekaných oříšcích. Obalené kuličky uložíte do chladu. 

TIP: Mohou se použít různé druhy oříšků, které mohou být i mleté. Místo v oříšcích je také možné kuličky obalit například v kokosové moučce nebo čokoládě.

Kandované citrony

Obrázek

Citrony se kandují zcela jiným způsobem a s použitím jiných surovin než ostatní ovoce.

Suroviny

  • citrony – bio, chemicky neošetřené
  • hrubá mořská sůl
  • olivový olej

Postup

Citrony rozkrájíte na osminky. Na dno sklenice nasypete vrstvu soli, na ni dáte část citronů, ty posypete solí, pak vložíte další citrony, na ně opět sůl a takto pokračujete, dokud není sklenice plná. Vše se pak zalije olivovým olejem, sklenice se dobře uzavře a na 3 týdny až měsíc dá do chladna. Pak se citrony vyjmou a nechají oschnout.

Kandované citrony ve slané kuchyni

Citrony se kandují jinak než ostatní ovoce a jejich využití na marinování masa přináší zcela jiné chuťové zážitky. Marináda se připravuje z jemně nasekaných kandovaných citronů, do kterých se podle chuti přidává zázvor, sladká paprika, kmín, pepř a sůl. Maso by se ve směsi mělo marinovat alespoň šest hodin a pak upéct nejlépe na olivovém oleji. Z této marinády je velmi chutné především kuřecí maso, nejlepší přílohou je pak vařená nebo dušená bílá rýže bez příchutí.

Koláč z kandovaných citronů

Suroviny

  • kandované citrony
  • banány

Suroviny na těsto

  • 1 díl cukru
  • 1 díl másla
  • 1,5 dílu hladké mouky

Postup

Z cukru, másla a mouky si připravíte těsto. Kandované citrony a oloupané banány nakrájíte na malé kousky.

Pečící formu vymažete máslem, dáte do ní část těsta, na těsto pak část citronů s banány, pak opět těsto, na ně ovoce a zcela nahoru vrstvu těsta. Koláč se peče 30 až 40 minut v troubě, předehřáté na 180° Celsia.

 

 
TOPlist