Marmelády a džemy na vánoční cukroví

Obrázek

Upekli jste linecké a další druhy vánočního cukroví, které ještě budete vylepšovat džemem nebo marmeládou. Jaké ale použít, aby vaše cukroví bylo to nejlepší?

Nejlepší džemy a marmelády jsou určitě ty vaše, domácí. Je v nich maximální množství ovoce, minimum konzervačních a zahušťovacích přísad. Pokud tedy máte svoje domácí produkty, jde jen o to, jaký druh pro které cukroví zvolíte. Nejoblíbenější jsou rybízové, jahodové a meruňkové, ale vždy záleží především na vaší chuti.

V poněkud jiné situaci se ocitnete, když budete muset použít džemy a marmelády kupované.

Co je marmeláda a co džem…

Před několika lety se rozdíl mezi džemem a marmeládou dal vysvětlit poměrně snadno – v džemu jsou kousky ovoce, marmeláda je hustší a kousky ovoce v ní nenajdete. Pro některé poslance Evropské unie to ale bylo asi až moc jednoduché, a tak se dnes jako marmeláda označují pouze produkty z citrusových plodů - pomerančů, grepů, mandarinek, limetek… - a jejich podíl musí být alespoň 20 procent na 100 gramů. Vše, co je vyrobené z jiných druhů ovoce, než jsou citrusy, už není marmeládou, ale nazývá se ovocná směs nebo ovocná pomazánka.  Výjimkou jsou džemy. Ty musí obsahovat 35 gramů ovoce na 100 gramů výrobku, a pokud je ovoce víc jak 45 gramů, může se označit jako extra nebo výběrový.

Obrázek

Jak poznat kvalitní džem nebo marmeládu

Při nákupu si především všímejte, jaký je podíl ovoce. Minimální množství ovoce se totiž občas výrobcům dodržet z nějakých důvodů nepodaří, případně základní ovoce nahradí jiným, levnějším, například místo jahod jablky. Pokud tedy nechcete mít produkt, kde je více jablek než jiného ovoce, přečtete si pozorně informace o složení na etiketě. Je to v podstatě jediná možnost, jak se vyhnout nemilému překvapení, až doma skleničku otevřete a její obsah ochutnáte.

Kvalitu džemů, marmelád i ovocných pomazánek a směsí ovlivňují i konzervační látky. Ve většině výrobků je jablečný pektin – přírodní zahušťovadlo, bez kterého se požadované konzistence dá dosáhnout jen těžko. Často používaným konzervantem je kyselina citronová s označením E 330, a také cukr. Tyto dvě základní konzervační látky nemají na kvalitu negativní vliv, pokud jsou ovšem přírodní. Když se na etiketě dočtete, že se jedná o výrobek se sníženým obsahem cukru, pak očekávejte, že se může rychleji zkazit.

Průmyslově vyráběné džemy, marmelády nebo ovocné pomazánky jsou ve většině případů na vánoční cukroví samozřejmě použitelné, ale za předpokladu, že obsahují skutečně takové množství ovoce, jaké je uvedeno na etiketě. Opravdu vždy pečlivě vybírejte a dejte přednost ověřeným výrobcům a značkám. V tomto případě se většinou nevyplácí ani šetřit a kupovat levnější výrobky.

Jahodová marmeláda nebo rybízový džem?

Jestli použijete džem, marmeládu nebo ovocnou pomazánku a jakou bude mít chuť, záleží samozřejmě jen na vás. Pokud si ale chcete přípravu cukroví zjednodušit, máme pro vás několik ověřených rad.

  • Na cukroví se nejvíce používá rybízová, jahodová a také meruňková marmeláda. Není tak hustá jako džem a je samozřejmě chutnější než ovocná pomazánka.
  • Než začnete cukroví tzv. promazávat nebo plnit, nechte marmeládu, případně džem nebo pomazánku, ohřát na pokojovou teplotu. Budou se pak mnohem lépe roztírat.
  • Roztírání je snadnější a také rychlejší, když místo nože použijete cukrářskou stěrku.
  • Sladší druhy používejte na cukroví z kakaových těst, chuťově výraznější – například rybízové – na cukroví z lineckého těsta, nebo třeba i na plnění oblíbených vosích hnízd.
  • Cukroví promazávejte a plňte alespoň týden před Vánocemi, aby se dobře tzv. rozleželo. Připravené kousky uložte na chladném a suchém místě, chladnička v tomto případě vhodná není.
 
TOPlist