Exotické ovoce v zimě - pomeranče

Obrázek

V době, kdy je u nás zima, citrusové plody v oblastech svého pěstování dozrávají a tak jsou citrony, mandarinky, pomela, grapy i pomeranče vlastně sezonním zimním ovocem…

Na konci podzimu a v zimě jsou v obchodech v podstatě ty nejlepší a nejčerstvější citrusy. Velmi často je doplňují i nádherně vypadající jahody a různé druhy exotického ovoce, ale skutečná kvalitě a původ tohoto ovoce se citrusovým plodům nevyrovná.

Citrusy mají poměrně značné množství důležitých vitamínů, ale určitě nás nezahřejí a tak bychom je v zimě měli konzumovat opravdu v rozumném množství. V přehřátých a suchých bytech i kancelářích ale zcela jistě příjemně osvěží. Zapomínat bychom rozhodně neměli ani na pomerančovou marmeládu…

Chutné a zdravé pomeranče

Pomeranče jsou v současnosti k dostání v podstatě po celý rok, ale v zimním období jsou vzhledem k přirozené době jejich dozrávání nejvíce čerstvé a také nejkvalitnější.

Pomeranč obsahuje především velmi mnoho vitamínu C, který posiluje naši imunitu, zmírňuje příznaky nachlazení a také reguluje krevní tlak. Pomeranče mají na lidské zdraví i další pozitivní účinky – pomáhá předcházet onemocněním srdce i cév a také chrání před vznikem některých typů nádorů. Pektin, který je především ve slupce pomeranče a v membránách mezi dílky dužiny, podporuje funkci střev a prospívá trávení.

Obrázek

Nejvíce vitamínů a prospěšných látek obsahuje pomerančová šťáva. Je velmi chutná a osvěžující, ale může se kombinovat i se šťávou z jiného ovoce, velké zdravotní účinky má smíchaná se šťávou z mrkve.

Rady a tipy pro zdravou konzumaci pomerančů

  • Jezte i bílé tenké slupky, které rozdělují dužinu – obsahují důležitý pektin

  • Šťáva z pomerančů by se měla vypít do 15 minut po vylisování – po delší době oxiduje

  • K pomerančům nepřidávejte cukr – v případě potřeby sladit použijte med

Pomerančová marmeláda

Zavařeniny jsou samozřejmě nejlepší z kvalitních a čerstvých pomerančů, a tak je zimní období pro jejich přípravu ideální. Pomerančová marmeláda se může použít na různé pekařské výrobky i cukroví, ale i v pikantních omáčkách k drůbežímu masu nebo rybám – nejvíce chutná s lososem, přidává se i do dýňové polévky, smíchaná s brusinkami k svíčkové.

Obrázek

Domácí pomerančová marmeláda

Připravuje se poměrně snadno, je vhodná na palačinky, lívance, tousty i do některých druhů omáček.

Suroviny

8 velkých pomerančů

2,2 kilogramu cukru krupice

Postup

Pomeranče se důkladně omyjí a pak se z nich v odšťavňovači vymačká šťáva. Vymačkaná dužina se nakrájí na tenká kolečka nebo proužky, semínka se dají do plátna, které se pevně převáže. Šťáva, nakrájené kousky plodů a semínka v plátně se ve sklenici zalijí 2,5 litrem převařené vody a sklenice se nechá přes noc v chladu.

Další den se nálev se všemi složkami nechá vařit na mírném ohni v přiměřeně velkém hrnci 2 hodiny, pak se přimíchá cukr a vše se vaří ještě dalších 30 minut. Následně se provede tzv. želírovací zkouška – pokud kapka směsi na vychlazeném talířku rychle zrosolovatí, je marmeláda uvařená.  

Marmeládu je možné vařit bez cukru delší dobu než 2 hodiny a po přidání cukru už jen krátce – cukr nekaramelizuje, marmeláda nehnědne a má přirozenější pomerančovou barvu.

Zavařenina se přendá do uzavíratelných sklenic a nechá pomalu vychladnout, pak se sklenice uloží do chladna.

Aromaterapie a další báječné účinky pomerančů

Pomeranč není jen zdravé a chutné exotické ovoce, určené k jídlu. Na člověka má blahodárný vliv i jeho příjemná a léčivá vůně. Vzhledem k jejím antidepresivním účinkům se používá jako aromaterapie a také do různých masážních a koupelových olejů. Stejně jako vůně a chuť působí pozitivně i barva pomerančů.

Tipy na servírování čerstvých pomerančů

Pomeranče se mohu servírovat mnoha způsoby – jíme přece i očima…

Citrusová směs

Oloupaná dužina se například nakrájí na kolečka nebo rozebere na jednotlivé díly a pak se v misce servíruje proložená stejně připraveným červeným grepem a mandarinkami. Pro další zlepšení vzhledu i chutí se mohou přidat i kousky zeleného kiwi…

Pomerančové ovocné misky

Z pomeranče se odřízne horní část a vyjme se z něj dužina. Miska z kůry pomeranče se ozdobí hřebíčkem a pak naplní různými druhy ovoce.

 

Zdeněk Urban

 
TOPlist