Rajčata - zdravá zimní delikatesa

Obrázek

Rajčata jsou vynikající zdravá zelenina. Mohou se zavařit, naložit do kyselého i sladkého nálevu, zamrazit i sušit, vynikající je i domácí kečup…

Rajčata při tepelné úpravě neztrácejí barvu, chuť ani aroma, zůstávají v nich i vitamíny a další pro zdraví důležité látky. Některé způsoby jejich úpravy dokonce mnoho vlastností rajčat ještě zvýrazní.

Rajčata a naše zdraví

Rajčata pěstovali v dávných dobách už Mayové a do Evropy je právě od nich přivezli mořeplavci ze Španělska. V současnosti se v Evropě pěstují téměř všude a především v středomořských oblastech jsou velmi důležitou a často používanou zeleninou.

Rajčata obsahují velmi málo kalorií i tuků, není v nich žádný cholesterol. Jsou významným zdrojem vitamínů skupiny A, B a C, vlákniny a minerálních látek – především draslíku a sodíku. Mají velké preventivní účinky proti rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu a plic. Je v nich mnoho antioxidantů, které pozitivně ovlivňují činnost sliznic a ochraňují pokožku před stárnutím. Rajčata jsou v podstatě zdravější než jablka…

Obrázek

Druhy a odrůdy

Rajčat je poměrně mnoho druhů a odrůd, mají různé tvary, barvu i velikost.

Kulatá rajčata jsou klasika, s kterou se setkáváme nejčastěji. Mají pravidelný oblý tvar a příjemnou sladkou chuť.  Oblíbená jsou i cherry nnebo takzvaná třešňová rajčata, která mají červenou nebo žlutou barvu. Srdcovitá rajčata jsou větší, hruškovitá velmi aromatická. Bifteková rajčata jsou nepravidelně zvrásněná a mají velmi masitou dužinu. Zelená rajčata nejsou jen ta nezralá, ale také speciální odrůda s velmi lahodnou chutí. Vyšlechtěné odrůdy mohou mít mimo červené a zelené i žlutou, oranžovou, růžovou nebo bílou barvu.

Rajčata v mrazáku

Rajská jablka je možné stejně jako mnoho dalších druhů zeleniny zmrazit. Mražení je velmi jednoduchý způsob dlouhodobé konzervace, ale v případě rajčat je nejlepší celé tvrdé plody nechat nejdříve takzvaně „předmrazit“ a teprve potom je zabalit do mikrotenových sáčků a uložit do mrazáku.

Zmrazit se mohou i rajčata nakrájená na měsíčky. Kousky se ale nejdříve spaří ve vařící vodě, pak se oloupou, rozložené na tácu nechají předmrazit a teprve pak se zamrazí v igelitovém sáčku nebo uzavíratelné dóze.

Rajčata obsahují značné množství vody a po rozmrazení se scvrkávají, nejsou tedy vhodná do salátů.

Z červených rajčat je možné rychle a jednoduše připravit i pyré, které v mrazničce vydrží až 6 měsíců. Plody se v podstatě jen rozmixují, pak rozdělí do misek a vloží do mrazničky.

Sušená rajčata

Obrázek

Rajská jablíčka je samozřejmě možné i usušit. Sušená rajčata se velmi často používají v italské kuchyni, přidávají se do salátů nebo těstovin i na pizzu, chutnají i samotná… Nejlepší jsou samozřejmě sušená na slunci, ale je možné použít i sušičku zeleniny a ovoce nebo horkovzdušnou troubu. K sušení se hodí jen tvrdé a pevné plody, mohou se použít i nedozrálé, která necháme zčervenat

Jak usušit rajčata

  • Vybrané plody se důkladně omyjí pod tekoucí studenou vodou

  • Plody rozřízneme na poloviny, vydlabeme z nich dužinu, odstraníme všechna semínka a mírně je posolíme

  • Při sušení celých rajčat se na spodní části vyřízne malý křížek, plod se na chvíli ponoří do vroucí doby a pak se z něj sloupne slupka

  • Rajčata je také možné sušit nakrájená na plátky

  • Připravená rajčata se suší na slunci, případně v sušičce nebo v troubě. V troubě se suší 10 až 12 hodin při teplotě 60° Celsia, dvířka se nechávají pootevřená, aby mohla unikat vlhkost.

Usušená rajčata se ukládají na suchém místě, měla by být ve vzduchotěsném obalu, pevně uzavřené sklenici nebo dóze. Pokud by začala měknout, mohou se znovu nechat sušit.

Delikatesou jsou sušená rajčata naložená v olivovém oleji a dochucená česnekem, solí a bylinkami. Příprava je jednoduchá – usušená rajčata se vloží do sklenice, přelijí ochuceným horkým olejem a uzavřená sklenice se nechá v chladu a temnu. Vydrží až 6 měsíců, konzumovat by se měla nejdříve měsíc po přípravě, aby se všechny ingredience mohly rozložit.

Domácí kečup

Obrázek

Kečup si můžeme koupit, ale kvalitnější a chutnější bude určitě ten, který si vyrobíme sami. Pro přípravu jsou nejlepší rajčata vejčitého tvaru odrůd Roma, San Marzano nebo Beefmaster, případně keříčková rajčata, která se dají vypěstovat i na balkóně nebo za oknem.

Domácí rajčatový protlak

Klasický chutný mírně sladký protlak z rajčat.

Suroviny

  • 1,5 kilogramu měkkých rajčat
  • 1 lžíce mletého pepře
  • 1 lžíce soli

Postup

Rajčata omyjeme a nakrájíme na malé kousky, pak je necháme pod pokličkou přibližně 10 minut dusit. Měkká rajčata propasírujeme přes síto a pak necháme ještě dalších 10 minut za občasného míchání vařit. Protlak podle chuti opepříme a osolíme, směs důkladně promícháme a vložíme do spodní části trouby. V teplotě 150° Celsia z protlaku necháme odpařovat vodu, dokud nezhoustne. Horký protlak přendáme do zavařovacích sklenic, ty uzavřeme a necháme sterilovat běžným způsobem 15 minut ve vodě s teplotou 80° Celsia. Sklenice necháme vychladnout otočené dnem vzhůru.

Pikantní domácí kečup

Vynikající protlak, vhodný třeba i ke grilovanému masu

Suroviny

  • 2 kilogramy rajčat
  • 5 jablek
  • 2 cibule
  • 150 gramů cukru
  • 1 deci octa
  • 3 feferonky
  • 10 hřebíčků
  • 5 bobkových listů
  • 1 lžíce nového koření
  • 1 lžíce celého pepře
  • 1 lžička soli

Postup

Rajčata omyjeme a rozkrájíme. Omytá jablka zbavíme jádřinců a nakrájíme je na malé kousky. Oloupané cibule nakrájíme na jemno. Feferonky rozřízneme, zbavíme jadérek, opláchneme studenou vodou a najemno je nakrájíme.

Všechny suroviny i s cukrem a kořením dáme do hrnce a necháme je přibližně 25 minut dusit. Pak směs propasírujeme přes síto a vaříme, dokud není hustá. Pak ji ještě můžeme důkladně rozmixovat. Teplý kečup nalijeme do zavařovacích sklenic, ty pevně uzavřeme víčky a otočíme dnem vzhůru a necháme pomalu vychladnout.

 

 
TOPlist