Odšťavování ovoce a zeleniny – zavařování šťáv

Obrázek

Nabídka čerstvého ovoce a zeleniny v obchodech i na tržištích, případně úroda na zahradě je ideální pro jeho zavařování nebo výrobu marmelád a džemů. Další možností je zpracování na domácí šťávy, kterou pak samozřejmě můžete i klasicky sterilizovat a uskladnit.

Ovocné a zeleninové šťávy obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek, jsou velkým zdrojem přírodní vlákniny a podporují činnost trávicího systému. Mají také pozitivní vliv na imunitu člověka a chrání organismus proti různým onemocněním, pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi a vyrovnávají hladinu cukru v krvi

Míchané domácí šťávy je nejlepší připravovat jen z vyzkoušených kombinací, šťávy z jednoho druhu ovoce mohou mít dokonce i zajímavé zdravotní účinky.

  • pomeranč pomáhá proti únavě a nechutenství, upravuje hladinu cholesterolu

  • jablko pročišťuje játra a zažívací ústrojí

  • meloun čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek

  • banán zmírňuje stres a deprese

  • mango zlepšuje paměť

  • papája celkově pročistí organismus

Nápoje z exotického ovoce musíte připravovat z opravdu kvalitních a čerstvých plodů.

Ovoce vám pomůže i při hubnutí a udržení štíhlé linie do plavek – nejlepší jsou jahody, grapefruity, ananas, papája, hrušky a červený vodní meloun.

Doporučené a velmi zdravé kombinace

  • pomeranč a jablko

  • pomeranč, jablko a mrkev

  • jablko, mrkev a limetka

  • červená řepa a jablko

Obrázek

Odšťavňovače

Na výrobu šťávy z ovoce jsou ideální odšťavovače, které jsou k dostání ve čtyřech základních typech – odstředivé, šnekové, dvouhřídelové a nejjednodušší mechanické. Odstředivé šťávy vyrábí poměrně rychle, při použití speciálních sít si můžete připravit i pyré. Ostatní tři typy jsou pomalejší, ale ovoce v nich opravdu vymačkáte až do poslední kapky.

Rychlé odstředivé odšťavovače

Obrázek

Odšťavovačů s odstředivým principem je na trhu nejvíce. Protože šťáva se v nich procedí přes síto, je řidší, má i „vodovější“ chuť a méně výrazné aroma. Na hladině zůstává nízká vrstva pěny. Šťáva z odstředivých odšťavňovačů je určena k rychlé konzumaci.

Tyto typy odšťavovačů jsou ideální tam, kde je potřeba vyronit větší množství šťávy, která se navíc brzy zkonzumuje. Perfektně se v nich zpracují především tvrdší plody – jablka, mrkev nebo červená řepa.

Pomalé odšťavování

Pokud máte na výrobu šťávy dostatek času, nepotřebujete jí velkém množství a chcete mimo ovoce vyrábět šťávu třeba i ze zeleniny nebo bylinek, jsou pro vás vhodné šnekové nebo dvouhřídelové přístroje s principem tzv. pomalého odšťavování.

V těchto odšťavovačích bez problémů zpracujete všechny druhy ovoce i většinu zeleniny. Poradí si i s měkkými a menšími druhy ovoce jako jsou například různé bobuloviny, připraví šťávu z tvrdé mrkve a dalších podobných druhů zeleniny, ale třeba i z oříšků.

Šťáva je hustá, má sytější barvu a výraznější aroma, může se i nějakou dobu skladovat v chladničce.

Při koupi odšťavovače se šnekovým systémem se musíte rozhodnout, zda chcete horizontální nebo vertikální umístění šnekové hřídele. Pohodlnější a méně namáhavé je odšťavování s vertikální hřídelí, protože ovoce nebo zeleninu není nutné do přístroje dostávat velkým tlakem.

Dvouhřídelové odšťavovače jsou výborné i na zpracování listové a kořenové zeleniny. Množství š´távy z těchto přístrojů je bezkonkurenčně největší ze všech druhů přístrojů, jedinou nevýhodou je potřeba větší síly při vkládání surovin a poněkud složitější čištění.

Mechanické odšťavňovače

Obrázek  Obrázek

Tento druh odšťavovacích přístrojů je vhodný, pokud šťávy chcete skutečně jen občas a nevadí vám pomalá a náročnější příprava. Z mechanických odšťavňovačů získáte méně šťávy, ale bude stejně kvalitní – hustá, chutná a aromatická – jako z dvouhřídelových typů.

Kombinované přístroje a ceny

Na trhu jsou i odšťavovače, které kombinují dvouhřídelový a jednošnekový typ. Na šťávu  v nich zpracujete všechny suroviny, na které si vzpomenete, vyrobíte v nich pyré, kvalitní dětskou stravu, sójové mléko nebo tofu, š´távu vylisujete i z namočených obilovin nebo semen. Všechny tyto přístroje jsou ale celkem pochopitelně dražší a stojí i 30 000 korun.

Nejlevější jsou odstředivé odšťavovače -  pořídíte je už za několik set korun. Nejdražší odstředivé stojí maximálně 7 000 korun, šnekové stojí kolem 3 000 korun. Nejlevnější dvouhřídelové seženete za cca 12 000 korun.

 

 
TOPlist