Jahodové nadělení na celý rok

Obrázek

Jahody jsou samozřejmě nejlepší čerstvé, ale na podzim a v zimě prostě nerostou a nezrají… Na jaře a v létě jich je ale většinou dostatek a tak si je můžeme různými způsoby uchovat i na období, kdy na záhoncích a v obchodech nejsou. Máme pro vás recepty nejen na výborné kompoty!

Lahodné jahody je možné zavařovat i mrazit, připravují se z nich džemy, marmelády i šťávy. Vždy by se ale měly používat jen jahody skutečně čerstvé a kvalitní.

Kvalita jahod je rozhodující

Pokud nemáte vlastní jahodový záhon, doporučujeme využít možnost samosběru. Míst, kde tuto možnost nabízí, je hodně a za jahody, které si sami nasbíráte, zaplatíte mnohem méně než v obchodě nebo na trhu. Navíc máte jistotu, že jsou skutečně maximálně čerstvé.

Sbírejte jen pevné a zralé plody – i spodní část musí mít již červenou barvu. Jahody vždy trhejte i s lístečky, pokud je některá i jen minimálně otlačená nebo nahnilá, do košíku nebo misky s kvalitními plody nepatří! Nejlepší doba pro sběr jahod je k večeru, kdy jsou krásně červené až rudé a mají tzv. rozvinuté aroma.  

Čerstvé jahody obsahují až 85 procent vody a také velké množství vitamínů A, B, C a E. V plodech je i mnoho minerálních látek – především vápníku, železa, draslíku a hořčíku. Jahody posilují metabolismus, srdce a cévní systém, pomáhají při chudokrevnosti a dně, mají protizánětlivé účinky, snižují horečku a také zmírňují nachlazení. Při každé úpravě ale část svých hodnotných látek ztrácí.

Jahody nejen trhejte, ale také omývejte i s lístečky, ty odstraňte odkroucením až krátce před konzumací nebo další úpravou!

Obrázek

Jahody na celý rok

 Jahody nejvíce chutnají čerstvé. Používají se do ovocných a zmrzlinových  pohárů i na přípravu koktejlů, jsou z nich vynikající krémy a náplně na dorty, palačinky i jiné moučníky.

Pyré z čerstvých jahod

Jahody očistíte, opláchnete i s lístky studenou vodou a necháte je okapat. Pak z plodů odstraníte lístky a jahody rozmixujete s 2 lžícemi smetany na šlehání a 100 gramy moučkového cukru. Pyré rozdělíte do misek a dáte na 30 minut do chladničky. Před servírováním na misky ještě přidejte čerstvé jahody a šlehačku.

Pokud si na jahodách chceme pochutnávat i na podzim a v zimě, musíme je vhodným způsobem konzervovat.

Nejjednodušší možností je zamrazení. Jahody se i s lístky opláchnou pod studenou vodou,  nechají se dobře oschnout a teprve potom se z nich lístky odstraní. Plody se rozloží na podnos a dají do mrazničky přibližně na 90 minut až 2 hodiny tzv. „předmrazit“. Pak se přendají do misek nebo umělohmotných sáčků a vloží do mrazáku.

Zavařování je další možností, která už ale je, podobně jako výroba džemu, marmelády a šťávy, poněkud náročnější.

Obrázek

Jahodový kompot

Suroviny

  • 2 kg jahod

  • 1 litr vody

  • 0,5 kg cukru krystal

Postup

Vodu s cukrem krátce převaříte, jahody opláchnete i s lístky a ty z nich po okapání odstraníte. Ve sklenicích jahody zalijete mírně vychladlým nálevem, sklenice důkladně uzavřete a necháte sterilovat ve vodě s teplotou 85° Celsia 20 minut. Pak sklenice vyjmete, otočíte dnem nahoru a necháte pomalu vychladnout.

Staročeský jahodový kompot

Suroviny

  • 2 kg jahod

  • 750 g cukru krupice

  • šťáva z jednoho citronu

  • rum

Postup

Omyté a lístků zbavené jahody nechte okapat a pak je opatrně vkládejte do větší porcelánové mísy a průběžně prosypávejte cukrem. Mísu s jahodami nechte přes noc v chladničce.

Druhý den z jahod slijete šťávu, povaříte ji, zbavíte pěny a vmícháte do ní citrónovou šťávu.

Zavařovací sklenice vypláchněte rumem, pak do nich dejte plody jahod a zalijte je šťávou. Sklenice důkladně uzavřete a sterilujte 15 minut ve vodě, teplé 80° Celsia. Sklenice nechte pomalu vychladnout otočené dnem nahoru.

Jahodový kompot bez nálevu

Suroviny

  • 1kg jahod

  • 300g cukru krystal

Postup

Omyté a lístků zbavené jahody v míse prosladíte a necháte je v chladnu do druhého dne. V hrnci plody i se šťávou přivedete do varu a necháte 1 až 2 minuty provařit. Hrnec postavíte do studené vody a jahody necháte vychladnout.

Vychladlý kompot přendáte do zavařovacích sklenic, ty uzavřete víčky a sterilujete v 85° Celsia teplé vodě 15 minut. Sklenice s jahodami necháte vychladnout postavené na víčko.

Jahodová marmeláda

Suroviny

  • 1,25 kg jahod

  • 750 g cukru krupice

  • 1 bal. želírovacího přípravku

  • šťáva z jednoho citronu

Postup

Jahody omyjete studenou vodou, odstraníte z nich lístky, vidličkou je rozmačkáte a pak je za stálého míchání rozvaříte. Směs prolisujete a v hrnci ji necháte znovu 5 minut za stálého míchání provařit s čtvrtinou cukru. Želírovací přípravek se 4 lžícemi cukru, vmícháte ho do jahod, pak postupně přimícháte zbytek cukru a vše vaříte ještě 10 minut. Před ukončením vaření do jahod přimícháte ještě citrónovou šťávu.

Marmeládu přendáte do sklenic, které uzavřete a dáte do chladna.

Marmeláda z jahod a pomerančů

Suroviny

  • 750 g jahod

  • šťáva z 5 pomerančů

  • šťáva z jednoho citronu

  • 1 bal. želírovacího cukru

  • 250 g cukru krupice

Postup

Omyté a lístků zbavené jahody rozmixujete. V hrnci k nim přidáte pomerančovou a citrónovou šťávu, vše dobře promícháte s želírovacím cukrem, za stálého míchání směs přivedete do varu a na mírném ohřevu necháte 5 minut provařit.

Horkou marmeládou pak plníte nahřáté sklenice, které dobře uzavřené necháte vychladnout.

Nevařená jahodová šťáva

Suroviny

  • 2 kg jahod

  • 2 litry převařené vychladlé vody

  • šťáva ze 3 citronů

  • šťáva ze 2 pomerančů

  • lžička kyseliny citrónové

  • Petol

  • cukr krupice

Postup

Omyté jahody zbavíte lístků a rozmačkáte je nejlépe v uzavíratelné kameninové nádobě. Pak k nim přimícháte pomerančovou a citrónovou šťávu, přilijete studenou vodu s kyselinou citrónovou, vše promícháte a necháte přes noc v chladnu.

Druhý den směs přecedíte a do šťávy přimícháte tolik cukru, kolik šťáva váží. V průběhu dalších dvou dnů je hodin je nutné šťávu každý den průběžně minimálně hodinu míchat – například 6 x po 10 minutách každý den. Třetí den do šťávy vmícháte v jejím malém množství rozpuštěný Petol.

Šťávu přelijete do lahví, které dobře uzavřete a uložíte do chladna a tmy.

Zavařeniny, marmelády, džemy i šťávu z jahod je nutné po uložení průběžně kontrolovat. Pokud by se některé produkty začaly kazit, nekompromisně je vyhoďte!

 

 
TOPlist