Co namazat na cukroví aneb nejlepší vánoční marmelády

Obrázek

Každá správná hospodyňka má o Vánocích napečeno. Cukroví  je jedním z nejdůležitějších symbolů Vánoc, bez něj si je asi ani nedovedeme představit. Předháníme se, kdo má více druhů, čí kousky vypadají lépe a čí jsou nejchutnější.

Každý z nás na Vánoce peče samozřejmě jiné cukroví, někteří zůstávají u tradičních rodinných receptů, jiní experimentují a zkouší všechny druhy, které vidí v časopisech o vaření, nebo dokonce sami vymýšlejí cukroví nové. Několik druhů se ale peče téměř ve všech rodinách – perníčky, vanilkové rohlíčky, kokosky, pusinky a linecké cukroví. A právě u toho posledního druhu může nastat dilema, jakou marmeládu zvolit. Pokud je to i Váš případ, nezoufejte, v tomto článku naleznete dostatek inspirace.

Marmeláda, nebo džem?

Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Za džem může být označena pouze taková zavařenina, která obsahuje alespoň 35 % ovoce. Při obsahu nad 45 % se potom setkáme s Extra džemem. To by nás asi nepřekvapilo, ale poněkud zvláštní je to s marmeládou. Asi bychom řekli, že jahodová zavařenina s obsahem nižším než 35 % je marmeláda. Omyl! Podle evropské legislativy může být marmeláda vyrobena pouze z citrusových plodů, tzn. pomerančů, citronů, limetek nebo grepů. Všechno ostatní je ovocná pomazánka. Většina z nás ale bude stejně i nadále používat označení marmeláda pro všechny zavařeniny, na které jsme zvyklí.

Obrázek

Jakou marmeládu zvolit?

Vánoční marmeládovou klasikou jsou jahody, rybíz, třešně nebo třeba meruňky. Pro použití na linecké cukroví se dokonce vyrábí speciální Linecký džem – směs červeného rybízu, jablka a jahody. Cukroví s těmito příchutěmi ale bude mít skoro každý, tak co se trochu odlišit a vyzkoušet nějaké nezvyklé chutě? Skvělý efekt vytvoříme použitím marmelády citronové nebo pomerančové, v našich končinách jsou stále ještě málo používané a tak trochu exotické. Je to však zároveň sázka do loterie, protože na někoho mohou být tyto příchutě příliš hořké.

Další originální marmeláda je třeba z rebarbory, angreštu, broskví nebo dýně. Všechny tyto ingredience jsou u nás snadno dostupné a nejsou nijak drahé, jsou tudíž k zavaření do sklenic  více než vhodné.

Marmeláda na poslední chvíli

Nechcete mazat vánoční cukroví kupovanými džemy a marmeládami plnými konzervantů a jiných chemických látek, ale sami jste v létě na zavařování jaksi zapomněli? Nemusíte propadat panice, i v zimním období si můžeme doma zavařit marmeládu. V obchodech je teď spousta druhů exotického ovoce, ze kterého lze připravit chutné a originální džemy. Mezi takové druhy patří například již zmiňované citrusy. Vzhledem k tomu, že se do zavařenin přidává i kůra, musíme koupit BIO citrusy. Zajímavá je také třeba marmeláda z banánů nebo kaki.

Pár tipů na závěr

  • Při potírání cukroví marmeládou nebo džemem je dobré dodržovat tyto zásady:

  • Před samotným mazáním vyndejte skleničku se zavařeninou z lednice, aby získala pokojovou teplotu, bude se potom lépe roztírat.

  • Pokud je roztírání stále obtížné, naplňte marmeládou zdobicí sáček a aplikujte zavařeninu z něj, jako to děláte s krémy.

  • Cukroví je dobré namazat marmeládou několik týdnů před Vánocemi, aby mělo čas se rozležet.

 
TOPlist