Netradiční marmelády nejen na vánoční cukroví

Obrázek

Asi každá česká rodina peče na Vánoce alespoň jeden druh cukroví, do kterého se používá marmeláda. Nejčastěji se používá rybízová, malinová nebo višňová marmeláda, ale nepřipadá vám to trochu nudné? Vždyť existuje tolik různých příchutí, které stojí za vyzkoušení! A rozhodně nemusíte zůstat jen u cukroví, marmeládou můžete pomazat vánočku, lívance nebo cokoliv jiného v průběhu celého roku.

Jestli jste v létě z nějakých důvodů nezavařili úrodu jahod nebo rybízu, nemusíte propadat panice, že budete nuceni na vánoční cukroví namazat kupovanou zavařeninu. I v tuto roční dobu totiž můžete vyrobit skvělou marmeládu a nebudete kvůli ní muset utratit celou výplatu za čerstvé jahody nebo maliny - z nich totiž marmeládu vyrábět nebudeme. Místo toho zavaříme ovoce a také zeleninu, kterého je před Vánocemi dostatek a dá se pořídit za rozumnou cenu. Tři marmelády, které vám dnes představíme, jsou sice netypické, ale určitě vám zachutnají.

Marmeláda z granátového jablka

Obrázek

  • 4 granátová jablka

  • 600 gramů cukru krystal

  • 2 lžíce citronové šťávy

  • 3 lžíce želatiny v prášku

Granátová jablka oloupeme, vyloupeme zrníčka a mixérem je rozmixujeme, šťávu přecedíme, abychom se zbavili semínek. V hrnci smícháme šťávu z granátových jablek s cukrem a citronovou šťávou, přivedeme k varu, necháme trochu zredukovat, poté přimícháme želatinu. Vaříme ještě asi dvě minuty, potom marmeládu nalijeme do sterilovaných zavařovacích sklenic, zavíčkujeme, obrátíme dnem nahoru a necháme vychladnout.

Ananasová marmeláda s kokosem

Obrázek

  • 2 ananasy

  • 500 až 700 gramů cukru krystal

  • 30 gramů strouhaného kokosu

  • 3 lžíce želatiny v prášku

  • šťáva z jedné limetky

Ananasy oloupeme, nakrájíme na kostky a rozmixujeme. Rozmixovaný ananas přecedíme a dáme do hrnce společně s cukrem, kokosem a limetkovou šťávou. Přivedeme k varu a necháme trochu zredukovat, potom přidáme želatinu, chvilku provaříme a plníme do sklenic.

Marmeláda z červené řepy

Obrázek

  • 4 až 5 červených řep

  • 3 decilitry vody

  • 600 gramů krystal

  • 3 lžíce želatiny v prášku

  • šťáva ze dvou citronů

Červené řepy očistíme, uvaříme doměkka a oloupeme. Pokud koupíme už vařené řepy, ušetříme si práci. Řepy s částí vody rozmixujeme, přelijeme do hrnce, přidáme cukr a citronovou šťávu a přivedeme k varu. Až směs trochu zhoustne, přidáme želatinu, ještě pár minut vaříme a poté můžeme marmeládou plnit zavařovací sklenice.

Lenka Ambrožová

 
TOPlist