Dejte červené řepě šanci

Obrázek

Červená řepa v mnohých z nás vyvolává nemilé vzpomínky na školní jídelnu. Proto mnoho lidí tuto zeleninu zavrhlo a odmítá ji jíst, je ale třeba si uvědomit, že doba se změnila a moderní úpravy se zdaleka neomezují jen na nakládání na kostičky naložené řepy. Červená řepa může být chutnou a neobyčejně zdravou součástí jídelníčku každého z nás, dají se z ní připravovat předkrmy, hlavní chody i sladké moučníky. A třeba si jednou oblíbíte i již zmíněnou nakládanou řepu.

Červená řepa je druh kořenové zeleniny, z biologického hlediska se jedná o dvouletou rostlinu z čeledi laskavcovitých, je tedy mimo jiné příbuznou špenátu, merlíku a pseudoobiloviny amarantu. Červená řepa pochází ze Středomoří, nejstarší dochovaná písemná zmínka o ní je stará kolem tří tisíc let. Tato zelenina byla hojně využívána i v antickém Římě a známé byly i její příznivé účinky na zdraví. O nich bychom si koneckonců mohli povědět více, opravdu totiž stojí za to o nich vědět.

Červená řepa pro zdraví

Červená řepa má řadu pozitivních účinků na zdraví, proto je v současnosti velmi doporučovanou potravinou. Obsahuje velké množství vitaminu C, kyseliny listové a draslíku, dále pak také hořčík, železo, jod, zinek, mangan a vitamin E. Díky tomu červená řepa zvyšuje celkovou odolnost organismu, vyplatí se ji tedy jíst především teď na podzim a v zimě, kdy řádí nejrůznější infekční nemoci a kdy je navíc tato zelenina snadno k sehnání. Kromě toho zlepšuje kvalitu cév, podporuje správnou činnost žaludku a zbavuje střeva škodlivin. Také má pozitivní účinky na zrak a zlepšuje kvalitu vlasů, pleti a nehtů. Konzumace červené řepy se doporučuje osobám v rekonvalescenci, pacientům trpícím aterosklerózou či vysokým tlakem a též těhotným ženám, podporuje totiž zdravý vývoj plodu. Pozor by si na ni měli naopak dát diabetici, obsahuje totiž poměrně velké množství sacharidů, v přiměřeném množství si ji ale mohou dopřát bez obav i oni.

Obrázek

Co s řepou

Červenou řepu lze využít mnoha způsoby, stačí najít její podobu, která vám nejvíce vyhovuje. Dnes jsou velmi populární fresh džusy z řepy i další zeleniny a ovoce, k tomu lze použít řepu syrovou. Pokud řepu uvaříme nebo ještě lépe upečeme (trvá to podle velikosti od půl hodiny do hodiny) a pak oloupeme (doporučujeme použít gumové rukavice, červená řepa hodně barví), otevře se nám široká paleta možností, k čemu tuto surovinu použít. Často se přidává do salátů (rozumí si například s rukolou, ořechy a kozím sýrem), těstovin, rizot nebo noků. Z řepy lze také uvařit chutnou polévku, a to buď boršč, nebo krém. Červená řepa ale najde uplatnění i ve sladkých pokrmech, je možné ji přidat do těsta na perník, brownies nebo muffiny a lze z ní připravit také chutnou marmeládu, sirup či dokonce sorbet. A pak je tu samozřejmě ta již zmiňovaná nakládaná řepa, kterou je možno pojídat k nejrůznějším pokrmům, jak je libo. V tomto článku (protože jste na webu o zavařování) vám dáme recept právě na nakládanou řepu a marmeládu. Spoustu inspirace na další pokrmy z řepy naleznete v kuchařkách, časopisech o vaření a na internetu. např. na webu milujivareni.cz.

Obrázek

Nakládaná řepa

  • 3 kg červené řepy

  • 150 g krupicového cukru

  • 1,5 l vody + na uvaření řepy

  • 450 ml octa (kvasného nebo jablečného)

  • 1,5 lžičky soli

Řepy důkladně omyjeme a dáme vařit do změknutí, tj. asi na jednu hodinu. Mezitím si připravíme nálev: 1,5 l vody přivedeme k varu, přidáme ocet, cukr a sůl a krátce provaříme (cca 3 až 5 minut). Uvařenou řepu oloupeme (nejlépe v gumových rukavicích) a nakrájíme na kostičky, plátky nebo nahrubo nastrouháme. Řepu rozdělíme do zavařovacích sklenic, zalijeme nálevem, pevně zavíčkujeme a sterilujeme po dobu 15 minut na 85°C.

Marmeláda z červené řepy

  • 4 středně velké červené řepy

  • 1 bio citron

  • 300 g želírovacího cukru

  • Zázvor velikosti palce

Řepy omyjeme, zabalíme do alobalu a plechu umístíme do trouby vyhřáté na 190°C. Pečeme do změknutí, tedy zhruba hodinu. Řepy poté necháme zchladnout a oloupeme je. Najemno je nastrouháme, dáme do hrnce, přidáme cukr a začneme zahřívat. Zázvor oloupeme a nastrouháme, z omytého citronu ostrouháme kůru (pouze svrchní žlutou vrstvu, bílá kůra je hořká) a vymačkáme šťávu. Citronovou kůru, šťávu a zázvor přidáme do hrnce a asi 3 minuty vaříme, dokud marmeláda nezhoustne. Ještě horkou marmeládu plníme do zavařovacích skleniček, které potom můžeme ještě sterilovat 15 minut na 90°C.

Lenka Ambrožová

 
TOPlist