Ovocné kompoty

Obrázek

Především děti si rády občas smlsnou na sladkém kompotovaném ovoci. Je v něm sice množství cukru, stále je ale zdravější než bonbony. Kompot přijde vhod i tehdy, kdy čerstvé ovoce není k dispozici nebo je příliš drahé. A nesmíme zapomenout na retro klasiku – kuřecí prso na broskvích.

Vybírat kompoty v supermarketu ale bývá stresující záležitostí. Cena není zrovna přátelská, a když plechovku s kompotem doma otevřete, zjistíte, že většinu jejího obsahu tvoří nálev. A přitom je tak snadné vyrobit si kompot vlastní! A to nejlépe z ovoce z vaší zahrádky, anebo z plodů od farmáře. Tak se pojďme pustit do nakládání, teď je ten správný čas!

Jaké ovoce se hodí ke kompotování?

Kompot můžete vytvořit téměř z jakéhokoliv druhu ovoce. Klasika jsou broskve, meruňky, třešně a jahody, kompotovat můžete ale i hrušky, jablka, švestky, nektarinky, angrešt, mirabelky, maliny, ostružiny a borůvky. Vyzkoušet můžete i zcela neobvyklé ovoce, jako jsou morušky, bezinky, jeřabiny, brusinky či rakytník. A pokud máte rádi exotiku, pak vás jistě potěší, že kompot může být i ananasový, mangový, pitahayový apod.

Obrázek

Příprava ovoce a vybavení

Než začnete se samotným kompotováním, je nezbytné se dostatečně připravit. Všechny zavařovací sklenice i víčka vymyjte horkou vodou a nechte oschnout. K ruce si připravte vše potřebné – trychtýř, naběračku, kleště na utahování víček, utěrky, chňapky. Ovoce důkladně omyjte, větší druhy nakrájejte, ty s tvrdou slupkou oloupejte, peckovice vypeckujte, malvice zbavte jadřince. Tužší ovoce je dobré předvařit ve vodě s cukrem v poměru 10:1 a lžičkou kyseliny citronové k tomu. Pokud máte strach, že vám nakrájené ovoce zhnědne dřív, než ho stačíte zpracovat, stačí ho zakápnout citronovou šťávou.

Klasické kompotování

Do zavařovacích sklenic naskládáme ovoce tak, aby nevznikaly zbytečné mezery, ale ani na sebe zároveň nebylo těsně namačkané. Když máme všechno ovoce ve sklenicích, můžeme si připravit nálev. Ten získáme svařením vody s krystalovým nebo krupicovým cukrem v poměru nejčastěji 2:1, kyselejší ovoce (višně, ostružiny, angrešt...) vyžaduje cukru víc, u sladších plodů (meruňky, broskve, hrušky…) zase trochu cukru uberte. Cukr s vodou zahřívejte a míchejte, dokud se všechen cukr nerozpustí. Směs nechte přejít varem, a poté ji ihned nalévejte do sklenic s ovocem. Obecně platí, že cca 2/3 objemu sklenice tvoří ovoce a zbylou 1/3 nálev. Hrdla sklenic očistíme vlhkým hadříkem a pevně zavíčkujeme. Kompoty ihned sterilujeme v zavařovacím hrnci naplněném vodou téměř až po okraj sklenic (tj. 1 – 2 cm pod jejich okraj), a sice při teplotě 80°C 30 – 35 minut. Po sterilizaci skleničky obrátíme dnem vzhůru a necháme zchladnout.

Kompotování bez nálevu

Právě jste se naučili vyrábět kompoty klasickým způsobem. Existuje ale i varianta, která vám přijde vhod, když máte naspěch, anebo chcete zavařit jen jednu nebo dvě skleničky. Když si totiž zvolíte tento postup, vyhnete se sváření cukru s vodou. Stačí do sklenice naplněné ovocem nasypat odpovídající množství cukru a zalít vroucí vodou. Sklenici uzavřete, promíchejte a po rozpuštění cukru sterilizujte. A jak vypočítat správné množství cukru? Řekli jsme si, že nálev tvoří zpravidla 1/3 objemu sklenice a skládá se ze 2 dílů vody a 1 dílu cukru. Na každou sklenici tedy potřebujete 1/9 jejího objemu cukru. I zde platí, že cukr přidáváme či ubíráme podle sladkosti ovoce.

Sterilizace mimo sklenici

Drobné bobulové ovoce, jako jsou borůvky, brusinky, rakytník nebo bezinky, je možno zavařovat ještě jiným způsobem. Ten spočívá v rychlém varu namísto dlouhé sterilizace při nižší teplotě, je tedy k ovoci šetrnější a zachovává více vitaminů. Ovoce jednoduše vsypte do vroucího cukerného roztoku (jeho příprava je stejná jako v případně klasických kompotů) a vařte cca 10 minut. Poté ovoce přemístěte do připravených zavařovacích sklenic, zalijte roztokem, v němž jste plody vařili, vlhkým hadříkem otřete hrdla sklenic a rychle zavíčkujte. Sklenice otočte dnem vzhůru a nechte zchladnout.

 Obrázek

Uchovávání kompotů

Jakmile kompoty zchladnou na pokojovou teplotu, jsou připraveny ke skladování. Nejprve je však třeba opatřit skleničky štítky, aby bylo vždy jasné, co je uvnitř. Štítek by měl vždy říkat, o jaký druh ovoce se jedná a kdy byl kompot vyroben. Po patřičném označení mohou sklenice s vaším kompotem putovat do spíže nebo ještě lépe do sklepa, svědčí jim totiž tma a nižší teploty. Doporučujeme kompoty spotřebovat do roka, vydrží sice mnohem déle, začnou ale ztrácet barvu a celkově pěkný vzhled. Načaté kompoty uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Pokud si při zavařování všimnete, že víčko na některé ze sklenic špatně drží, ale nemáte žádné náhradní, dejte tuto sklenici hned po vychladnutí do lednice a spotřebujte ji jako první.

Lenka Ambrožová

 
TOPlist