Základní postup při domácí výrobě likérů
![](https://admin.milujivareni.cz/uploads/img/2014/10/f682f2f3b3ca84c03ec7f78c1a6a8d54938ee5b5.jpg?w=828&q=75)
Při domácí výrobě likérů se nejvíce využívá tzv. studená cesta. Je to způsob, který nevyžaduje žádné speciální zařízení, vybavení ani prostory. Pro kvalitu likérů je ale vždy potřeba dodržet stanovený a vyzkoušený postup.
Postup při domácí výrobě likérů se skládá z několika částí. Žádná není nijak zvlášť náročná a zvládne ji v podstatě každý, není potřeba mít ani speciální vybavení a potřeby.
Postup výroby není u všech likérů stejný, liší se především podle druhu použité základní suroviny a typu likéru.
K výrobě likéru jsou samozřejmě potřeba základní suroviny
-
ovoce, u některých druhů se používá i zelenina – např. karotka
-
bylinky pro výrobu bylinných likérů
-
koření pro dochucení některých druhů likérů
-
alkohol
-
voda
-
cukr
-
enzymový přípravek
-
kyselina citronová
Základní postup výroby likérů z ovoce a některých druhů zeleniny
Postup při domácí výrobě likérů se skládá z přípravy a vlastní výroby. Výrobní proces není u všech likérů stejný, odchylky vznikají především podle druhu použitých surovin a typu likéru. V zásadě se ale výrobní postup dělí na dvě části – přípravu surovin a vlastní výrobu.
Příprava surovin
-
Ovoce, případně zelenina, se očistí, omyje, podle druhu a potřeby nakrájí na menší kousky.
-
Pro výrobu většiny druhů likérů se z části ovoce nebo zeleniny se v odšťavovači nebo vařením získá šťáva, část se ponechá pro další postup.
-
V případě, že se pro výrobu používá odrůdový – ochucený – alkohol, nechá se část ovoce macerovat, nebo se alkohol ochutí digescí.
-
Z cukru a vody se vařením připraví cukrový sirup.
Výroba likéru
-
Šťáva se zahřeje na určenou teplotu, přidá se do ní nakrájené ovoce a směs se ponechá krátce vařit
-
Provařená směs šťávy a ovoce se rozmixuje a rychle ochladí, přidá se do ní pektolytický enzym.
-
Vzniklá hustá šťáva se nechá předepsanou dobu odstát a pak se přefiltruje.
-
Přefiltrovaná čistá šťáva se důkladně promíchá s alkoholem a cukrovým sirupem, podle potřeby ještě dochutí kyselinou citronovou.
-
Vzniklý likér se přelije do lahví nebo demižonu a uskladní.
Uvedený postup je možné považovat za základní, používá se při výrobě většiny likérů. Při přípravě likérů z některých druhů ovoce a zeleniny se v některých krocích odlišuje, proto je potřeba vždy dodržovat receptury.
Výroba likérů z trestí, silic nebo tinktur
Místo ovoce se používají i tresti, silice nebo tinktury. Výroba je sice poměrně rychlá a nenáročná, ale likéry nejsou příliš kvalitní.
Předepsané množství základní suroviny – tresti, silice nebo tinktury – se rozpustí v alkoholu, do směsi se ještě přidá cukrový sirup a případně voda. Obsah alkoholu se pohybuje od 30 do 40 %.
Výroba likérů z bylin
Postup výroby bylinných likérů je poměrně jednoduchý, trvá ale delší dobu.
-
Bylinky se nechají ve vhodné nádobě 5 až 10 dní macerovat – vylouhovat – v alkoholu.
-
Po ukončení macerování se tekutina slije a z bylinek se ještě prolisováním získá další ochucený alkohol.
-
Alkohol se promíchá s cukrovým sirupem, případně se do něj přidá vhodné barvivo a nechá se několik dní odležet.
Tento postup je také nutné považovat za základní, přesné množství surovin, doba macerování i odležení je vždy součástí receptury.
Při každém způsobu domácí výroby likrů je vždy nutné přesně dodržovat předepsané druhy a množství surovin, ale i postupy. Samozřejmostí také musí být naprostá čistota a hygiena. Jedině při dodržení všech těchto pravidel se získá likér očekávané kvality, barvy, vůně, konzistence i chuti.