Sklenice, víčka...

Bez zavařovacích sklenic a víček, případně speciáních plechovek se neobejdete. Potřeba bude ještě velký hrnec a pokud nechcete riskovat, tak i teploměr. 

K zavařování je potřeba mít speciální sklenice, víčka, tzv. zavařovací hlavu a ideálně speciální zavařovací hrnec s poklicí a teploměrem. Stačit ale bude i běžný dostatečně velký hrnec a zavařovací teploměr. Dobrým pomocníkem jsou také kleště na vytahování sklenic z horké vody v hrnci.

Zavařovací sklenice a plechovky

Zavařovací sklenice se samostatným gumovým těsněním a skleněným víčkem s kovovou sponou už se téměř nepoužívají. Nové typy sklenic mají různý obsah a dva typy uzavírání. Nejběžnější jsou sklenice na omnia víčka s obsahem 0,3 – 0,5 – 0,7 dl a 1 litr. Používají se ale i sklenice na šroubovací twist víčka s obsahem 377 a 730 ml.

Obrázek

Jednoznačnou výhodou zavařovacích sklenic je průhlednost a tak zaručená snadná kontrola jejich obsahu v době skladování. Sklenice jsou běžně k dostání v obchodní síti, velký výběr mají prodejny s domácími potřebami.

Zavařovací plechovky se používají především k zavařování masa. Mají obsah 0,5 – 0,8 a 1 kilogram, jsou k nim potřeba speciální víčka a uzavírací strojek.

Zavařovací víčka a hlavy

Omnia víčka jsou z hliníku se zdravotně nezávadnou povrchovou úpravou, mají průměr 6,8 cm a 8,3 cm. Na vnitřním je speciální těsnění v červené nebo bílé barvě. K uzavření sklenice je v tomto případě potřeba uzavírací hlava. Víčka i hlavy se dají koupit v mnoha obchodech naprosto bez problémů.

Použití víček je velmi jednoduché:

  • v horké vodě nahřáté víčko položíme na hrdlo sklenice
  • na víčko nasadíme uzavírací hlavu
  • tlakem obou rukou dotlačíme hlavu až na doraz
  • hlavu opatrně sejmeme
  • po uzavření s víčkem neotáčíme
  • sklenici otočíme a zjistíme, zda z ní nevytéká nálev
  • pokud víčko netěsní, sejmeme ho a postup opakujeme s novým víčkem

Obrázek

Šroubovací víčka z hliníkového plechu mají povrchovou zdravotně nezávadnou úpravu, gumové těsnění a výlisky, které umožňují šroubování na závit sklenice.

Použití je snadné

  • v horké vodě nahřáté víčko položíme na hrdlo sklenice
  • víčko zašroubujeme
  • pokud chceme mít naprostou jistotu těsnosti, můžeme ho ještě přitlačit zavařovací hlavou
  • sklenici otočíme, pokud netěsní, víčko sejmeme a postup opakujeme s novým víčkem