Základní zásady zavařování

Obrázek

Zavařování není nic složitého, zvládne to bez problémů každý. Aby se zavařování vydařilo, je potřeba dodržovat několik základních rad a samozřejmě také osvědčené receptury.

Zavařování není opravdu nic složitého. Je potřeba mít hlavně trochu času, vhodné sklenice, zavařovací hrnec a případně ještě teploměr - a když dodržíte základní zásady, pak vám zavařeniny vydrží velmi dlouho...

Vše, co chceme zavařit - ovoce, zelenina, houby, maso, ryby, polévky i hotová jídla, pečivo... - musí být čerstvé a kvalitní. Jenom tak budeme mít záruku dlouhé trvanlivosti a také dobré chuti.

  • Vždy si připravte jen takové množství surovin, které zvládnete a i časově stihnete zavařit - na jedno zavařování jsou maximálně 2 kilogramy

  • Předem si připravte vše, co budete k zavařování potřebovat - sklenice, víčka, zavařovací hlavu, hrnec…ale i cukr a další přísady.

  • Všechny zavařovací potřeby musí být dokonale čisté včetně utěrky na utírání hrdel zavařovacích sklenic.

  • Speciální zavařovací hrnec je při menším množství zavařenin nebo občasném zavařování možné nahradit velkým hrncem, do kterého na dno rozložíme utěrku.

  • Teplotu vody při zavařování není dobré odhadovat, v tomto případě je lepší si pořídit alespoň jednoduchý teploměr.

  • Při přípravě džemů a marmelád můžete lis na ovoce nahradit sítkem nebo cedníkem, přes které ovoce propasírujete.

  • Při občasném zavařování menšího množství je možné použít sklenice se šroubovacími víčky od spotřebovaných výrobků. Musí se ale důkladně omýt, ideálně vysterilizovat.

  • Po naplnění sklenice a uzavření víčkem již víčkem neotáčejte. Těsnost víčka nejlépe zjistíte, když naplněnou a uzavřenou sklenici otočíte dnem vzhůru.

  • Pro vyndávání sklenic z horné vody jsou nejlepší speciální kleště. Pokud je nemáte, použijte vždy alespoň rukavice - nejlépe silikové - nebo silnější utěrku.

  • Horké sklenice nikdy prudce neochlazujte, mohly by prasknout.

  • Zavařeniny je možné nechat vychladnut i otočené dnem vzhůru - tzv. obrácená sterilizace. Vždy je ale nutné postupovat opatrně a přesvědčit se, že víčko na sklenici opravdu dobře drží.

  • Po vychladnutí sklenice označte alespoň datum zavaření, u džemů a marmelád je dobré napsat druh, případně složení ovoce, z kterého jsou vyrobeny. Na označení stačí klasické papírové nálepky.

  • Zavařeniny by měly být uskladněny na chladném, suchém a tmavém místě.

  • V průběhu prvního týdne po zavaření je kontrolujeme. Pokud některá víčka netěsní, můžeme zavaření zopakovat, ale doporučuje se spíše konzumace.

 

 
TOPlist