Francouzský jablkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle videoreceptu. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský jablkový koláč
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | fialova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (24%) |
ID receptu: | 21474 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
2 polévková lžíce | Calvados |
1 špetka | Citronová kůra |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
125 g | Cukr krupice |
780 g | Jablka |
370 g | Linecké (křehké) těsto |
2 polévková lžíce | Marmeláda meruňková |
50 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 7,5mg |
Draslík | 105,9mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Calvados, Linecké (křehké) těsto, Marmeláda meruňková, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Francouzský jablkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Na pomoučeném válu rozválíme těsto a vyložíme jím kulatou koláčovou formu. Okraje zarovnáme a dno propícháme vidličkou. Necháme asi 30 minut odpočinout v chladničce. |
2 | Na těsto položíme pečicí papír a dno posypeme fazolemi. Formu vložíme do trouby a korpus pečeme 15 minut při 200 stupních Celsia. |
3 | Potom papír s fazolemi odstraníme a korpus pečeme ještě 5 minut dozlatova. |
4 | V kastrolu rozehřejeme máslo a přidáme oloupaná, jádřinců zbavená a na kousky nakrájená jablka (2 jablka ponecháme na ozdobu celá). Pod pokličkou zvolna povaříme za občasného promíchání asi 15 minut. |
5 | Rozvařená jablka rozmixujeme nebo prolisujeme sítem na pyré. Lžíci cukru dáme stranou a zbylý cukr přidáme k jablkům spolu s citronovou kůrou a pálenkou. Zvolna povaříme do zhoustnutí. |
6 | Pyré rozetřeme na korpus, poklademe plátky zbylých, oloupaných jablek, potřeme citronovou šťávou a posypeme lžící cukru. |
7 | Koláč pečeme v troubě 30-35 minut při 180 stupních Celsia. |
8 | Nakonec povrch upečeného koláče potřeme meruňkovou marmeládou. |