Šunková náplň do jarní rolády - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šunková náplň do jarní rolády
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 43431 |
Kategorie: | Nádivky |
Ingredience
Náplň | |
---|---|
80 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Pažitka |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
240 g | Šunka uzená |
7 ks | Vejce slepičí |
Bešamel | |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
50 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Sůl |
2 špetka | Zázvor mletý |
Roláda | |
500 g | Kopřiva |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 664,9mg |
Draslík | 646,6mg |
Vláknina | 19g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 3,5mg |
Vitamín E | 2,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 817,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pažitka, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Muškátový oříšek, Sůl, Zázvor mletý, Kopřiva, Olej slunečnicový, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Šunka uzená, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka polohrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Šunková náplň do jarní rolády postup přípravy receptu:
1 | Omyjeme a drobně pokrájíme pažitku. |
2 | Na nudličky nakrájenou šunku osmažíme v pánvi na másle dorůžova. Přimícháme rozšlehaná vajíčka, ochutíme solí, bílým pepřem a za stálého míchání necháme vajíčka srazit. Pak přimícháme pažitku. |
3 | K přípravě jarní rolády si připravíme bešamel: v rendlíku rozehřejeme máslo a za stálého míchání přidáváme polohrubou mouku. Umícháme světlou jíšku, zředíme ji 3-5 dl mléka a za občasného míchání povaříme do zhoustnutí. Ochutíme solí, mletým zázvorem, muškátovým oříškem a ještě 2 minuty povaříme. Bešamel by měl být hustý. |
4 | Na piškot omyjeme listy jarní mladé kopřivy. Dáme je do hrnce s 3 litry vařící vody. Spaříme je asi 30 sekund, scedíme je, necháme okapat, pak je posekáme nadrobno - na kaši, kterou smícháme s bešamelem a žloutky. Směs důkladně promícháme. |
5 | Z 3 bílku vyšleháme tuhý sníh. Ke kopřivám přidáme sůl, zapracujeme sníh z bílků a vzniklé těsto vylijeme na plech s pečícím papírem, který jsme potřeli olejem. |
6 | Těsto vložíme do předehřáté trouby na 190°C a pečeme přibližně 12-15 minut. Do kopřivové piškotového těsta píchneme špejlí, aby jsme zjistili, zda je piškot upečený - nesmí se lepit. |
7 | Piškot s plechem vyjmeme, zakryjeme druhým pečícím papírem a opatrně piškot překlopíme na čistý papír, ten první papír odloupneme. |
8 | Horký piškot s papírem zavineme do rolády a necháme ji zavinutou asi 3 minuty, pak ji rozbalíme a naplníme šunkovou náplní. |