Mošt z čerstvých jablek a hrušek - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mošt z čerstvých jablek a hrušek
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | repa |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (20%) |
ID receptu: | 50044 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 647,5mg |
Vláknina | 28g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,5mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hrušky, Jablka mají zadané všechny známé hodnoty.
Mošt z čerstvých jablek a hrušek postup přípravy receptu:
1 | Zralá jablka a hrušky omyjeme, odstraníme stopky, jádřince a každý druh zvlášť nastrouháme nebo rozdrtíme. Ihned vylisujeme a šťávy smícháme dohromady. Odložíme a necháme chvíli stát. |
2 | Poté přecedíme přes plátno nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. Rozlijeme do čistých lahví, převážeme dvojitým celofánem a urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce. |
3 | Při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme v tmavé a studené místnosti. |
Poznámka
Recept je kalkulován na 1l hruškové a 3l jablkové šťávy, je-li nutné, přizpůsobíme množství čerstvého ovoce. Sterilovat můžeme také po dobu 5 minut od bodu varu.
Dělávám mošt jak pouze z jablek, tak i s přidáním hrušek, mám zahrádku. Šťávu nechávám stát několik hodin v chladu, aby se usadil kal. Než celofán, to spíš doporučím láhve se šroubovacím uzávěrem. Přiznám se, že s celofánem jsem nezkoušela, tak nevím, jestli je mošt trvanlivý a nekazí se. Každý domácí mošt je fajn a víme, z čeho je dělaný.