Domácí veka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Domácí veka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Láďa Hruška |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (37%) |
ID receptu: | 60071 |
Kategorie: | Ostatní |
Ingredience
0,8 kostka | Droždí |
400 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 kávová lžička | Sůl |
250 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 0,0mg |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,0mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Droždí, Sůl nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Domácí veka postup přípravy receptu:
1 | Hladkou mouku vsypeme do mísy, vyhloubíme v ní důlek a do něj rozdrobíme droždí. Zalijeme trochou vlažné vody a necháme vzejít kvásek. |
2 | Potom přidáme olivový olej (2 polévkové lžíce), sůl a zbylou vodu. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého vytvarujeme velký bochník. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1 hodinu kynout. |
3 | Vykynuté těsto rozdělíme na 3 části a vyválíme z nich válečky. Necháme je 20 minut kynout na plechu vyloženém pečicím papírem. |
4 | Nakonec veky potřeme olivovým olejem a pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů Celsia 20 minut. |
Recept jsem připravovala z ingrediencí na 5 porcí. Droždí může být i méně, bude stačit i menší polovina. Přidávala jsem k droždí navíc oproti receptu půllžičku cukru na podporu dobrého kynutí, sůl jsem smíchala s moukou hned. Příště dám méně, asi 1,5 zarovnané lžičky, večky jsou na mě dost slané. Měla jsem nějakou "žíznivou" mouku, tak jsem musela přidat navíc cca 2 lžíce vody, ale to je opravdu podle použité mouky. Pokud bude někdo chtít velikostně veku jako z obchodu, tak těsto nebude dělit na 3 díly, ale upeče jednu veku. Po rozdělení to jsou tři minivečky :-) Jinak hodnotím kladně.
Menší polovinou droždí je myšleno o něco méně, než polovina kostky.