Křehký meruňkový páj - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Křehký meruňkový páj
Křehký meruňkový páj
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 1304 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
100 g | Cukr krupice |
1 ks | Karambola |
130 g | Máslo čerstvé |
600 g | Meruňky |
1 polévková lžíce | Mléko polotučné |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Piškoty cukrářské |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 98,6mg |
Draslík | 155,8mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,2mg |
Vitamín E | 10,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Karambola, Meruňky, Piškoty cukrářské, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Křehký meruňkový páj postup přípravy receptu:
1 | Nejprve smícháme mouku, máslo, cukr, mléko, žloutky a špetku soli a vypracujeme soudržné těsto, které dáme ve fólii do lednice. Necháme asi hodinu vychladit. |
2 | Rozvírací formu vymažeme a vysypeme rozdrobenými piškoty. |
3 | Meruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Karambolu rovněž omyjeme a osušenou nakrájíme na plátky. |
4 | Těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenký kulatý plát a vložíme do formy. Naskládáme meruňky (klenbou vzhůru) a plátky karamboly. |
5 | Přebývající těsto oddělíme a vyválíme z něj další kulatý tenký plát. Tímto zakryjeme ovoce, okrajem přitiskneme k sobě a potřeme rozšlehaným vejcem. Povrch propíchneme vidličkou. |
6 | Troubu předehřejeme na 225C, koláč pečeme dozlatova asi 25minut. |
7 | Páj servírujeme posypaný moučkovým cukrem. |