Polévka zeleninová bílá - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Polévka zeleninová bílá
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | stejskal |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (75%) |
ID receptu: | 1704 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
0,3 ks | Celer bulvový |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko polotučné |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Mrkev kořen |
1 ks | Muškátový oříšek |
1 ks | Petržel kořen |
1 ks | Petržel - nať |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
0,3 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 81,7mg |
Draslík | 299,7mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 44,0mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Muškátový oříšek, Petržel kořen, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Mrkev kořen, Petržel - nať, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Polévka zeleninová bílá postup přípravy receptu:
1 | Z másla a mouky si uděláme světlou jíšku, kterou poté po částech zalijeme vývarem a řádně rozmícháme a necháme povařit. |
2 | Přidáme zeleninu rozkrájenou na nudličky a necháme uvařit do měkka. |
3 | Polévku osolíme, chvilku povaříme a po odstavení zalijeme žloutkem rozkvedlaným v mléce. |
4 | Na závěr posypeme polévku petrželovou natí a špetkou muškátového květu. |
Polévka pro milovníky kořenové zeleniny a mléčných polévek :-) Nazvala bych ji zdravotní nebo vhodnou pro děti, ale bude chutnat i dospělým. Mléko jsem použila hned na zalití jíšky ale bez žloutku, přidávala jsem ještě pak tekutinu, abych polévku naředila do správné hustoty. Solím hned na začátku. Kdo nemá zeleninový vývar, může použít trochu Vegety, doporučuji Naturu. Já mám už domácí, ze zeleniny ktrerou jsem v sezoně nasušila v sušičce. Jinak v ingrediencích je napsaný 1 muškátový oříšek a v postupu muškátový květ. Kdo nemá, může vynechat a když oříšek, tak stačí jen strouhnutí :-) A 1 ks natě v ingrediencích nic nezkazí. :-) Udělala jsem jedinou změnu, že jsem nakonec rozšlehala celé vajíčko, vlila za stálého míchání do polévky a nechala srazit. Palec nahoru