Květák sterilovaný v octovém nálevu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák sterilovaný v octovém nálevu
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | verca |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 51505 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
20 g | Cukr krupice |
1 špetka | Hořčičné semínko |
1 kg | Květák |
2,5 dl | Ocet kvasný lihový |
30 g | Sůl |
2,8 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 501,7mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 80,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Hořčičné semínko, Květák, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Květák sterilovaný v octovém nálevu postup přípravy receptu:
1 | Květák očistíme a na cca 30 minut vložíme do 1 litu vody se špetkou soli. Po vyjmutí rozebereme na růžičky a nasypeme do litru vroucí vody ochucené lžičkou octa. Povaříme cca 5 minut, poté vyjmeme a po vychladnutí rozdělíme do sklenic. |
2 | Ocet, sůl a cukr rozmícháme ve zbylé vodě, přidáme bobkový list a hořčičné semínko, krátce povaříme a necháme vychladnout. Roztokem zalijeme květák a sklenice zavíčkujeme. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a sterilujeme po dobu 25 minut od bodu varu. Po dvou dnech sterilizaci zopakujeme. Po vyjmutí sklenice uchováme v temné a studené místnosti. |