Čatní – omáčka, která dodá jídlu exotický nádech

Slovo čatní pochází z Hindštiny a je to kořeněná pomazánka z ovoce nebo zeleniny. Pochází z Indie, a v době britských kolonií se tato pochoutka dostala z Asie do Evropy, Karibiku a jižní Afriky. Britové si brzy začali vyrábět vlastní čatní, většinou z manga, jablek nebo hrušek. Zanedlouho se stalo populární v celém světě.

V Indii se čatní servíruje skoro s každým jídlem, zejména s různými variacemi kari. Tamarindové se hodí ke kormě nebo pasandě, ovocné zase k vindaloo. Také se podává jako omáčka k masu. Může být sladké, sladkokyselé, jemně či více pálivé, nebo mít kombinaci více chutí. Může mít také různou konzistenci. Dříve bylo čatní pochutinou bohatých, vyrábělo se jen ze sezónního ovoce a zeleniny a podávalo se při slavnostních příležitostech. Po nezávislosti v roce 1947 se již začalo průmyslově vyrábět. V karibské oblasti a jižní Africe se ujalo čatní z tropického ovoce, manga nebo papayi.

Obrázek

Výroba čatní

Dnes se pod pojmem čatní nemusí být jen omáčka z indických ingrediencí a orientálních chutí, může to být v podstatě jakákoliv omáčka k masu, sýrům, nebo zelenině, která je vyrobena procesem podobným zavařováním. I vy si můžete připravit vlastní, není to nic složitého. Hodí se na něj plodová zelenina jako rajčata, cuketa - zkrátka taková, která má dostatek dužiny. Z ovoce jde využít téměř jakýkoliv druh. Z kterého lze udělat marmeláda, z toho i čatní.

Omáčku dochutíte rozinkami, cibulí, česnekem, octem a kořením. Nejčastější koření na čatní je zázvor, muškátový oříšek, nové koření a pepř. Samozřejmě můžete zvolit takové, jaké vám vyhovuje. Pak už jen vše nasypete do nerezového hrnce a necháte povařit, až vznikne hustá kaše. Na konci přidáte trochu cukru. Omáčku nalijte do sterilizovaných zavařovacích sklenic a skladujte v chladných a tmavých prostorech.

Čatní z manga a jablek

Obrázek

Suroviny

  • 6 ks manga
  • 2 jablka
  • 500 g cukru krupice
  • 6 stroužků česneku
  • 1 polévková lžíce hořčičného semínka
  • 370 g hrozinek
  • 6 chilli papriček
  • 500 ml vinného octa
  • 1 kávová lžička soli
  • 1 polévková lžíce zázvoru

Postup

Manga očistíme a oloupeme, zbavíme pecek, nakrájíme na plátky a vložíme do mísy. Posolíme je a ponecháme 24 hodin na teplém místě. Puštěnou šťávu slijeme. Mangové plátky zlehka naklepeme – je-li mango zelené, snadněji změkne. Jablka oloupeme a nakrájíme na kostky, česnek, chilli papričky a zázvorový kořen najemno nasekáme a vložíme do varné nádoby. Přidáme cukr, sůl, sultánky a hořčičné semínko, přilijeme ocet a za nízkého příkonu tepla mícháme, až se rozpustí cukr. Přidáme mangové plátky spolu s puštěnou mangovou šťávou a vaříme 30 minut až čatní zhoustne. Čatní naplníme do vypařených sklenic a uzavřeme. Po vychladnutí označíme a uložíme na chladném místě.

Čatní z červené řepy

Suroviny

  • 1 kg červené řepy
  • 500 g cukru krupice
  • 500 g cukr krupice
  • 1 kávová lžička hořčičného semínka
  • 1 kávová lžička koriandru
  • 55 g hladké mouky
  • 1 kávová lžička nového koření
  • 500 ml vinného octa
  • 1 kávová lžička černého pepře
  • 1 polévková lžíce soli

Postup

Do hrnce dáme řepné bulvy, odkrojené asi 5 cm od natě a za mírného příkonu je vaříme, až změknou. Po vychladnutí řepy oloupeme. Oloupané řepy a cibuli posekáme na malé kousky a vložíme do varné nádoby. Přidáme nové koření, koriandr, hořčičné semínko, sůl a pepř a přisypeme cukr.

Vše přelijeme octem tak, aby byly všechny suroviny zality. Uvedeme do varu, za mírného příkonu tepla vaříme asi 25 minut, směs často mícháme. Ze studené vody a mouky vyšleháme hladkou kaši, kterou přidáme k vařené směsi a za stálého míchání dále vaříme ještě asi 5 minut, až čatní zhoustne. Hotové čatní odstavíme, necháme zchladnout, pak naplníme do nahřátých vypařených sklenic, které uzavřeme a označíme.

Obrázek

Marg