Mošt ze šípků - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mošt ze šípků
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Jana Pavlova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (23%) |
ID receptu: | 49483 |
Kategorie: | Šťávy a sirupy |
Ingredience
200 g | Cukr krystal |
2 g | Kyselina citrónová |
2 kg | Šípky čerstvé |
4 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 107g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 0,7mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kyselina citrónová, Šípky čerstvé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mošt ze šípků postup přípravy receptu:
1 | Zralé šípky přebereme, očistíme, propláchmeme a rozmačkáme. Vložíme do kastrolu a zalijeme vodou. Zvolna zahřejeme na teplotu 80 °C, aby pustily šťávu a poté ihned vylisujeme. Necháme stát, dokud se neusadí kal. Přecedíme přes plátno, nebo čistou šťávu stáčíme gumovou hadičkou. |
2 | Přidáme cukr a kyselinu citronovou. Občas promícháme a necháme rozpustit. Mošt rozdělíme do lahví a převážeme dvojitým celofáne. Urovnáme na mřížku zavařovacího hrnce a při teplotě 80 °C sterilujeme po dobu 20 minut. Poté vyjmeme, necháme vychladnout a uložíme na temném a suchém místě. |
Poznámka
Sterilovat můžeme také po dobu 5 minut od bodu varu. Recept je kalkulován na 1l šípkové šťávy, je-li potřeba, přizpůsobíme množství čerstvých šípků.