Medové hrušky se zázvorem - džem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Medové hrušky se zázvorem - džem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61692 |
Kategorie: | Džemy, zavařeniny |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
300 g | Cukr krystal |
4 ks | Hřebíček |
1 kg | Hrušky |
110 g | Med včelí |
1 ks | Skořice celá |
60 ml | Voda pitná |
25 g | Zázvor celý |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 196,4mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 16,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Hřebíček, Hrušky, Med včelí, Skořice celá, Voda pitná, Zázvor celý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Medové hrušky se zázvorem - džem postup přípravy receptu:
1 | Hrušky, které jsou zralé, ale polotvrdé, omyjeme, osušíme, rozkrájíme a vykrojíme jadřince. Pak je oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, které dáme do kastrólu. Pokapeme je citrónovou šťávou, přilijeme 50-60ml vody a pomalu, při mírné teplotě je přivedeme k varu. |
2 | Mezitím si oloupeme čerstvý zázvor, který nakrájíme na tenké nudličky. Když se hrušky pomalu vaří pod poklicí asi 10 minut (občas je promícháme), posypeme je cukrem a přidáme celou skořici a hřebíček. Jakmile se cukr rozpustí, přimícháme zázvor a med. Když se hrušky pomalu vaří, musíme dát pozor, aby se úplně voda (šťáva) neodpařila, cukr by začal karamelizovat a to by nebylo dobré. V tom případě by jsme museli dolít trošku vody. Podle zralosti a druhu hrušek musíme vystihnout, kdy jsou hrušky měkké, až průsvitné a kdy začne džem na studeném talířku tuhnout (to si vyzkoušíme). Přibližně je vaříme 20-30 minut. |
3 | Poté horký džem dáme do menších, čistých a suchých zavařovacích sklenic. Uzavřeme je víčkem, sklenice překlopíme na 2-3 minuty dnem vzhůru, pak je otočíme zpět a před odložením na chladné a tmavé místo je necháme pod utěrkou vychladnout. |