Potřeby pro domácí výrobu likérů

K domácí výrobě likérů stačí běžná kuchyně a její základní vybavení. Pokud ovšem chcete mít jistotu kvality, budete ještě potřebovat především odměrku a také demižony nebo lahve na hotové likéry.

Domácí výroba likérů není nijak zvlášť složitá, ale neobejdete se bez základního vybavení. Většina ho v běžně zařízené kuchyni je, pro jistotu úspěchu se ale případně vyplatí menší investice především do odměrky a také lahví pro uskladnění hotových likérů.

Základní potřeby pro domácí výrobu likérů

Většina vybavení, které je pro domácí výrobu likéru potřeba, je běžnou součástí každé kuchyně.

  • Váha – domácí váha ideálně s digitálním ukazatelem a citlivostí na desetiny. Postačí váha s maximálním zatížením 5 kilogramů.

  • Odměrka se stupnicí

  • Mixér– nejlépe tyčový s noži. Mixér na pyré není vhodný

  • Sáček na ruční lisování ovoce při tzv. hrubé filtraci – nejvhodnější je speciální nylonový sáček s jemnými otvory, který se dá používat opakovaně. Při lehkém stlačování plodů v sáčku z něj šťáva postupně bez problémů odtéká

  • Jemné síto nebo tkanina pro jemnou filtraci

  • Skleněný demižon – ideální obsah je 5 litrů

  • Lahve se vzduchotěsným uzávěrem

  • Mlýnek – pro hrubé mletí se dá použít mlýnek na strouhanku, pro jemné mletí například mlýnek na mák

  • Větší hrnec z nerezu

  • Větší vařečka

  • Zdroj tepla – sporák

Váhy a odměrky jsou opravdu důležité! Při domácí výrobě likérů je totiž potřeba přesně dodržovat některé poměry, v tomto případě se nelze spolehnout na odhad jako třeba u zavařování některých druhů ovoce nebo zeleniny.

Hrnec by měl být skutečně z nerezu, protože rovnoměrně rozvádí a udržuje teplo, suroviny se v něm při míchání nepřipalují a také z něj do nich neproniknou žádné jiné vonné nebo chuťové látky.

Sáčky na ruční lisová nebo tkaninu na filtraci seženete v mnoha obchodech i e-shopech s domácími potřebami.

Důležitá čistota

I při domácí výrobě likérů samozřejmě platí, že vše, co používáte, musí být čisté. V žádném případě se nelze spoléhat na alkohol, v kterém se například maceruje ovoce – i když má desinfekční účinky, v tomto případě to nestačí. Potřeby, které používáme opakovaně, vždy důkladně omyjeme hned po výrobě, tak i před novou výrobou likérů. V případě využití myčky nádobí zvolte delší program s vyšší teplotou.

Pokud je to možné, pak potřeby – například lahve, skleněné odměrky apod. – dejte sterilizovat do horké trouby. Nikdy je neutírejte utěrkou, protože by na nich mohla zůstat i okem nepostřehnutelná vlákna – vždy je nechte jen oschnout.